13 november 2023

Verlichting in openbare gebouwen

Voor verlichting in openbare gebouwen bestaan er bepaalde normen en eisen in Europa. Daarom is het steeds belangrijk om een correcte lichtstudie uit te voeren en de juiste producten te selecteren om aan deze eisen te voldoen. Multiline staat architecten, bouwheren, studiebureaus, enz. met raad en daad bij van raming en lichtstudie tot en met oplevering en service na verkoop.

Verlichting in een openbaar gebouw

Specifieke richtlijnen voor openbare gebouwen

In Europa bestaan er specifieke richtlijnen voor verlichting in openbare gebouwen. De eisen verschillen naargelang de invulling, met onder meer aandacht voor Human Centric Lighting. Voor musea is onder andere de kleurweergave van groot belang. De RA moet minstens 90 bedragen. In theater en cinema gelden er dan weer heel andere eisen voor de spots op het podium. Er is veel variatie tussen de verschillende typen gebouwen en zelfs tussen de verschillende ruimten in eenzelfde gebouw.

 

Verlichting in een bibliotheek

 

Openbare gebouwen omvatten:

Voor ieder type gebouw zijn er nauwgedefinieerde waarden omschreven. Daarom vallen we voor ieder project terug op een essentiële voorbereiding: de lichtstudie. In een lichtstudie houden we rekening met volgende parameters:

  • Gemiddelde verlichtingssterkte (lux)
  • Gelijkmatige lichtverdeling (uniformiteit)
  • Kleurweergave (RA)
  • Verblindingsfactor (UGR of Unified Glare Rating)
  • Reflectiewaarden van ruimte en meubilair.

De voordelen van Multiline verlichting in openbare gebouwen

Bij ieder project zijn er veel invalshoeken om rekening mee te houden. Een studiebureau is gewoonlijk goed op de hoogte over de meest actuele richtlijnen en wetgeving, zoals EPB-regelgeving en WELL Building Standards. Daarnaast leggen architecten (esthetische) eisen op tafel. De bouwheer heeft hier ook een eigen idee over. Bij Multiline denken we steeds mee met alle betrokken partijen om zo een comfortabel, esthetisch, gezond en duurzaam resultaat te bekomen. Ons doel is om een kwalitatief evenwicht te bekomen tussen de verschillende invalshoeken.

 

Verlichting in een hogeschool

Op ieder potje past… een Multiline armatuur

Onze producten bieden heel wat mogelijkheden voor openbare gebouwen. Omdat we op maat ontwerpen en produceren, kunnen we variaties aanbieden als oplossing voor de verschillende functies in een gebouw. Dit biedt veel flexibiliteit voor alle betrokken partijen. Zo is het mogelijk om interessante combinaties te creëren. Enkele populaire keuzes voor openbare gebouwen zijn Rekta 30, Rekta 40, Rekta 65, of de nieuwe reeks Offside. Elke productreeks heeft zijn eigen specifieke voordelen op vlak van lichtoptiek, installatiegemak of vanwege de combinatie van lichtlijn en railsysteem, die in meerdere systemen mogelijk is.

In openbare gebouwen maakt men zeer vaak gebruik van dimbare en adresseerbare systemen zoals het slimme lichtmanagementsysteem ‘DALI’. Hiermee is het mogelijk om naast het snel en eenvoudig opsporen van defecte drivers ook bepaalde scenes te programmeren. Ook kan men met dit systeem de veroudering van LED-verlichting counteren. Naast ons uitgebreid en flexibel productaanbod, staan we uiteraard garant voor een uitstekende service, waartoe ook de opmaak van gedetailleerde lichtplannen behoort.

Neem contact op en vraag ons gerust om een vrijblijvend voorstel voor uw project.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons