1 juni 2021

Lichtarmaturen op maat voor Gentse bibliotheek De Krook

Door BBC uitgeroepen tot een van de mooiste bibliotheken ter wereld. De Krook in Gent is een internationaal geroemd bibliotheekgebouw, en terecht. Ook wij mochten mee vormgeven aan het interieur van dit gebouw en ontwikkelden lichtarmaturen in functie van het klimaatplafond.

lichtarmaturen op maat

De Krook is een inspiratieplek voor kennis, cultuur en innovatie. Het gebouw wordt bewoond door imec, Universiteit Gent en De Krook Bibliotheek. In de bibliotheek kunnen mensen uiteraard boeken ontlenen, maar ook lezen, studeren, een lezing bijwonen, een tentoonstelling bezoeken of iets drinken met een stukje taart. Het gebouw is een strakke architecturale parel met een open structuur, opgebouwd uit veel warme materialen met vooral bruin- en grijstinten.

 

De uitdagingen

Wij werden betrokken in de realisatie van dit gebouw via het studiebureau VK Engineering en kwamen specifiek aan zet in de bibliotheek. Het studiebureau zocht lichtarmaturen om te integreren in de aluminium klimaatplafonds van Interalu. Deze SAPP-plafonds (Smart Acoustic Passive Power) bestaan uit smalle lamellen van 30 mm met tussen elke lamel een voeg van 20 mm. Onze verlichting diende in lijn met de lamellen te komen. Daarom was het cruciaal dat ons profiel dezelfde breedte had als de lamel, namelijk 30mm.

Naast die specifieke vereiste, waren er nog enkele andere criteria waaraan onze lichtarmaturen op maat moesten voldoen:

  • De armaturen moesten voorzien worden van sensoren om onder meer daglichtsturing mogelijk te maken.
  • Optimaal lichtcomfort was een must (UGR<19) zodat bezoekers nooit door de verlichting verblind zouden worden.
  • De verlichting moest niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aansluiten bij de architectuur van het gebouw.
  • Een hoog installatiegemak was een extra pluspunt.

 

Het resultaat

Na de nodige voorstudies en lichtontwerpen, ontwikkelden wij een nieuw lichtarmatuur, een afgeleide van onze Rekta 30: de Rekta 30 SAPP. Dit lichtarmatuur valt perfect in lijn met de lamellen van het SAPP-plafond en gaat zo naadloos op in het geheel.

Onze lichtarmaturen op maat in De Krook bezitten de volgende eigenschappen:

  • Het zijn geëxtrudeerde, aluminium H-vormige profielen die perfect passen in het klimaatplafond.
  • Ze voldoen aan de lage UGR-waarde die voor bibliotheken gewenst is. Daarvoor zijn de armaturen uitgerust met luminantierasters.
  • Ze zijn voorzien van Dali-drivers en daglichtsensoren. De armaturen passen hun lichtsterkte individueel aan naargelang de aanwezigheid van natuurlijk licht. Alle sensoren zitten geïntegreerd in het plafond.
  • De draagbeugels van de armaturen werden zo ontwikkeld dat de armaturen gemakkelijk kunnen worden geplaatst en vervolgens aangesloten via een Wieland connector. Vergelijk het met een plug & play-systeem dat een vlotte installatie garandeert. Ook bij herstellingen zijn aanpassingen aan de profielen of het plafond eenvoudig uit te voeren dankzij dit systeem.

 

Bouw van De Krook

Het gebouw De Krook past in een groter Masterplan, met als doel om een verouderde en verloederde stadsbuurt te herwaarderen. In 2011 startten de afbraakwerken van verouderde panden op de plaats waar De Krook zich nu bevindt. Om zwaar verkeer door de Gentse stad zoveel mogelijk te vermijden, gebeurde het puinverkeer over het water: de grootste operatie van puinvervoer over het water ooit in Gent.

Het Gents architectenbureau Coussée & Goris Architecten creëerde het gebouw, samen met het Catalaanse bureau RCR Arquitectes. De Krook opende in maart 2017.

lichtarmaturen op maat

Lichtarmaturen op maat van uw bouwplannen?

Bent u op zoek naar lichtarmaturen op maat, die perfect passen in uw volgende project? Zowel op esthetisch als technisch vlak?

Download dan nu onze catalogus: doe inspiratie op en ontdek al onze lichtarmaturen (met technische specificaties).

Klik hier om onze catalogus te downloaden.

 

Gegevens

Locatie (stad): Gent, België

Architect: Coussée & Goris + RCR Arquitectes

Studiebureau: VK Engineering

Installateur/Verdeler: VMA

Fotograaf: Bart Gosselin

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons