6 mei 2022

Verlichting cultureel centrum: COR vervangt COR

Een thuismatch voor onze lichtarchitect Evy Peuters. Het Limburgse Koersel bouwde een nieuw ontmoetingscentrum: COR. Aan Evy om de lichtstudie te matchen met het architecturale concept. Met vooral in de polyvalente zaal een gedurfd voorstel… dat bijna moest wijken voor het wat bravere plan B.

verlichting cultureel centrum

COR is een nieuwe oude bekende in de deelgemeente van Beringen. Al decennialang is de naam verbonden aan het cultureel centrum in Koersel. Maar het gebouw stond na al die jaren trouwe dienst op instorten.

Dus besloot Beringen verderop een ‘nieuwe’ COR te bouwen. Met een polyvalente zaal met een capaciteit van 400 bezoekers, een foyer, een industriële keuken en twee vergaderzalen. Prijskaartje: 4,3 miljoen euro.

Asymmetrisch

Evy: “Ik vond het heel fijn om dit lichtplan uit te werken. Het heeft toch iets speciaals om een ontwerp uit te tekenen voor je eigen stad. Zeker voor de COR, een gebouw waar iedereen in Koersel toch wel eens passeert.”

“De lichtstudie voor de verlichting van het cultureel centrum werd uitgevoerd door Multis Studiebureau. Op technisch vlak is het dan aan ons om voor elke ruimte de juiste lichtopbrengst te garanderen. De vereisten in een zaal met podium zijn helemaal anders dan in de keuken. Terwijl we op esthetisch vlak zo dicht mogelijk bij het concept van de architect willen blijven. Q-BUS Architectenbureau hield het vrij basic, dus voor mij was het belangrijk dat de verlichting mee opging in het interieur.”

“Daarom koos ik voor de Rekta 40, een langwerpige rechthoekige lichtlijn. Die kan je inwerken tussen de houten lamellen van het plafond, zodat alles één geheel vormt. Ik tekende de lichtlijnen in de polyvalente zaal asymmetrisch in, eens iets anders dan anders.”

verlichting cultureel centrum

De architect was fan. Maar enkele dagen voor de lichtinstallateur aan zet was, dook er een probleem op. Uitgerekend in de polyvalente zaal. “De opbouwhoogte tussen de lamellen was te beperkt. Amper vier centimeter. Ook al is onze Rekta 40 met zijn 40 bij 40 millimeter heel compact om in te bouwen: dat is echt te weinig.”

verlichting cultureel centrum

Plan B dan maar voor de verlichting van het cultureel centrum? “Het alternatief was om met pendelarmaturen te werken. Naar lichtopbrengst toe technisch in orde, maar esthetisch geeft dat een heel ander beeld. Dus gingen we op zoek naar een manier om onze Rekta’s toch in te kunnen bouwen.”

Inhouse productie

“De driver was de sleutel. In al onze armaturen zitten alle technische componenten standaard ingewerkt. Hier moesten we op maat gaan.”

“Voor de polyvalente zaal maakten we een serie Rekta’s met driver naast de lichtopening, zo wonnen we enkele centimeters en kon de installateur de lichtlijnen toch plaatsen.

“Het voordeel is dat we de productie van onze armaturen inhouse houden”, besluit Evy. “Dan kunnen we tóch die oplossing vinden. Zodat de architect precies krijgt wat hij wil.”

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons