Een circadiaans verlichtingsontwerp: het belang van wat u niet ziet
Lange tijd lag de focus enkel op het visuele belang van licht. We hielden rekening met de specifieke voorkeuren van de mens: verlichtingssterkte, kleurtemperatuur, kleurweergave of mate van (in)direct licht. De ontdekking van een nieuwe lichtreceptor in ons visuele systeem, begin jaren 2000, heeft het belang onderstreept van het niet-visuele systeem van ons oog. En bijgevolg het belang van een circadiaans verlichtingsontwerp.

Intrinsically photosensitive retinal ganglion cells
Deze lichtreceptoren, ook wel ipRGC’s genoemd, bevatten het fotopigment melanopsine en staan via de oogzenuw in verbinding met de nucleus suprachiasmaticus. Dit is het deel van de hersenen waar onze biologische klok zich bevindt. Licht staat via de oogzenuw rechtstreeks in verbinding met onze biologische klok en speelt een cruciale rol in de regulatie van ons slaap-waak ritme, hierdoor zijn we op de juiste momenten van de dag actief of in slaap.
Mensen zijn van nature dagdieren. Zonder blootstelling aan licht in de ochtend zou 85% van de bevolking steeds later naar bed gaan en later opstaan. Dit gevolg noemen we ‘sociale jetlag’, we gaan achterlopen op de omgevingstijd omdat de productie van onze hormonen en lichaamsprocessen verstoord raken.

Blootstelling aan licht met een voldoende hoog aandeel aan korte golflengtes, het gekende ‘blauwe licht’, is het belangrijkste mechanisme om onze biologische klok terug te synchroniseren met de omgevingstijd. In onze huidige maatschappij zitten we vaak binnen in ruimtes die misschien voldoende verlicht zijn om een visuele taak uit te voeren, maar voor ons biologisch functioneren is de meeste verlichting ruim onvoldoende. We spreken dan van een biologische duisternis.

De impact van een circadiaans verlichtingsontwerp
Impact op cognitief functioneren
Licht kan een impact hebben op alle niveaus van aandacht, al zijn de meest duidelijke gevolgen op korte termijn vooral aangetoond op het niveau van onze basale alertheid (hoe wakker of slaperig we zijn). De geactualiseerde Europese normen voor ergonomische werkplekverlichting spelen in op een ‘nieuwe’ lichtgrootheid: MEDI, een lichtgrootheid die rekening houdt met de productie van melatonine, het slaaphormoon. Dit kwam uitvoerig aan bod op de voorbije inspiratie events van kennisplatform De Derde Long.

Werknemers die worden blootgesteld aan hoge MEDI-waardes in de ochtend voelen zich alerter en kunnen zich beter concentreren, wat hun werkprestaties en productiviteit ten goede komt. Ook kinderen behalen hogere punten op toetsen wanneer zij in de ochtend blootgesteld werden aan hoge MEDI-waardes.
Impact op emotioneel functioneren
Vele studies van onder andere vzw Groen Licht Vlaanderen en KU Leuven hebben aangetoond dat lichttherapie effectief is voor de behandeling van verschillende vormen van depressie (zie HCL gids 2020). Op lange termijn kan de aanpassing van verlichting volgens HCL (Human Centric Lighting)-criteria leiden tot een verbeterde emotionele gemoedstoestand doordat slaap en het circadiaans ritme beter in balans zijn. Aangepaste verlichting heeft een direct opbeurend en activerend effect, zoals opgewekte muziek ons meteen kan opbeuren. Dit kan aanleiding geven tot minder absenteïsme en een sterkere betrokkenheid van werknemers.
Door het volgen van nieuwe inzichten op vlak van gezondheid kunnen we bij Multiline streven naar een wetenschappelijk verantwoorde verlichting.
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt u graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Een doordacht lichtplan voor nieuwe fabriek SEW Eurodrive
SEW Eurodrive opende recent een nieuwe fabriek in Haasrode, een grootschalig project van zo'n 8000 m² met een innovatieve architectuur en specifieke verlichtingseisen. Multiline werd ingeschakeld om een lichtplan uit te werken. Voor onze lichtarchitecten betekende dit een boeiende uitdaging: hoe zorgen we voor een lichtplan dat niet alleen esthetisch aansluit bij het moderne gebouw, maar ook functioneel en energie-efficiënt is? Dankzij onze expertise en nauwe samenwerking konden we een oplossing bieden die aan alle verwachtingen en normen voldeed.
Lees meer -
Installateur E.L. Systems: “Verlichting op maat met een vlotte levering, dat is Multiline”
Als elektrotechnisch installateur voert E.L. Systems een breed scala aan projecten uit, variërend van openbare gebouwen en scholen tot industriële sites en grote appartementencomplexen. In deze diverse en veeleisende markt speelt verlichting een cruciale rol. Daarom vertrouwen zij hiervoor al meer dan 30 jaar op Multiline. Waardoor E.L. Systems kan rekenen op kwalitatieve, energiezuinige en esthetische verlichting, zowel standaard als op maat gemaakt. Danny Werckx, medeoprichter en zaakvoerder van E.L. Systems vertelt hoe hij samen met zijn broers Guido en Erik verlichtingsprojecten tot een goed einde brengt, zoals Het Fruitspoor in Borgloon.
Lees meer -
Anders Olsen (System One): “Multiline biedt oplossingen op maat zoals weinig andere”
Het Deense bedrijf System One is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor diverse markten en werkt nauw samen met architecten, ingenieurs en installateurs om projecten op te leveren die technische expertise combineren met esthetisch ontwerp. Met System One heeft Anders Olsen een reputatie opgebouwd voor het aanpakken van complexe projecten met innovatieve benaderingen. De samenwerking met Multiline speelde een sleutelrol in het succes van verschillende recente projecten, waarover Anders zijn licht wilde laten schijnen voor onze blog.
Lees meer