Ergonomische werkplekverlichting: meer dan enkel visueel comfort
De wetenschap evolueert zeer snel op vlak van werkplekverlichting en ergonomie. Meer en meer ondervinden we de grote invloed van lichtontwerp. Niet enkel visueel, maar ook op ons biologisch functioneren, onze gemoedstoestand en onze cognitieve vaardigheden. Bij Multiline volgen we deze ontwikkelingen op de voet om onze klanten en partners correct te adviseren.

Vaak wordt bij het ontwerp van kantoorgebouwen de impact van verlichting onderschat. Het juiste ontwerp kan echter een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties en het welzijn van medewerkers. Een ideale werkplekverlichting moet zorgen voor uniformiteit, lage contrasten en comfortabele lux-waarden. Wanneer men vertrekt vanuit de noden van de eindgebruiker spreekt men van Human Centric Lighting.
Veelvoorkomende klachten op werkplekken met ontoereikende verlichting zijn onder andere het gevoel van te weinig licht of onjuist geplaatste verlichting die lichtvlekken veroorzaakt.
De Europese verlichtingsnormen voor werkplekverlichting
Tot 2021 schreven de Europese normen voor dat 500 lux nodig was om te werken op een taakoppervlak. Deze waarde kon variëren afhankelijk van de aard van het werk. Met de komst van de nieuwe norm (NBN EN 12464-1:2021) in september 2021, is de gemiddelde verlichtingssterkte voor een werkplek aangepast en laat deze ons toe om tot 1.000 lux te voorzien waar nodig.
Melanopische verlichting
De geactualiseerde norm speelt in op een ‘nieuwe’ lichtgrootheid binnen de lichttechnologie: MEDI, ‘melanopic equivalent daylight illuminance’ of de ‘melanopische daglichtequivalent verlichtingssterkte’. In het kort houdt deze lichtgrootheid rekening met de productie van melatonine, het ‘slaaphormoon’ dat essentieel is voor een goed bioritme en een kwalitatieve nachtrust. MEDI omvat de aandacht voor meer verticale verlichtingssterkte om de verlichting beter te laten aansluiten op menselijke behoeften. Dit wordt berekend door middel van cilindrische calculaties, rekening houdend met de MDER-factor van de lichtbron, oftewel de verhouding van de MEDI tot de fotopische verlichtingssterkte.

De uitdaging van een bewust lichtontwerp
Architectuur speelt ook een cruciale rol in dit proces. Het streven naar zoveel mogelijk raampartijen, lichte interieurs en goede weerkaatsing is essentieel voor een gezonde werkplekverlichting.
Te vaak worden plannen opgesteld met ontwerpaspecten zoals kleur en lichtinval, zonder rekening te houden met het lichteffect. Dit resulteert vaak in suboptimale verlichtingsoplossingen. Daarom benadrukken we steeds het belang van lichtstudies om het ontwerpproces te beïnvloeden en de juiste keuzes te maken. Een lichtarchitect die vroeg in het ontwerpproces wordt betrokken, kan het evenwicht bewaken tussen ergonomie en budgettaire overwegingen.

Wat brengt de toekomst?
De toekomst van werkplekverlichting zal zich richten op het minimaliseren van het aantal armaturen per ruimte, terwijl de lichtopbrengst wordt gemaximaliseerd en het energieverbruik wordt verminderd. De voortdurende evolutie van LED-technologie zal hierbij een sleutelrol spelen. De balans tussen energie-efficiëntie en het creëren van ideale werkplekken zal een voortdurende uitdaging blijven.
Bij Multiline gaan we deze uitdaging graag aan. We werken nauw samen met architect, studiebureau en bouwheer om de beoogde verlichtingsnormen te implementeren. Een goed voorbeeld is het kantoorgebouw van Dethier in Alken, waar we streefden naar een hoog lichtcomfort met wisselwerking tussen esthetiek en wetenschappelijk verantwoorde verlichting.
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt u graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Een doordacht lichtplan voor nieuwe fabriek SEW Eurodrive
SEW Eurodrive opende recent een nieuwe fabriek in Haasrode, een grootschalig project van zo'n 8000 m² met een innovatieve architectuur en specifieke verlichtingseisen. Multiline werd ingeschakeld om een lichtplan uit te werken. Voor onze lichtarchitecten betekende dit een boeiende uitdaging: hoe zorgen we voor een lichtplan dat niet alleen esthetisch aansluit bij het moderne gebouw, maar ook functioneel en energie-efficiënt is? Dankzij onze expertise en nauwe samenwerking konden we een oplossing bieden die aan alle verwachtingen en normen voldeed.
Lees meer -
Installateur E.L. Systems: “Verlichting op maat met een vlotte levering, dat is Multiline”
Als elektrotechnisch installateur voert E.L. Systems een breed scala aan projecten uit, variërend van openbare gebouwen en scholen tot industriële sites en grote appartementencomplexen. In deze diverse en veeleisende markt speelt verlichting een cruciale rol. Daarom vertrouwen zij hiervoor al meer dan 30 jaar op Multiline. Waardoor E.L. Systems kan rekenen op kwalitatieve, energiezuinige en esthetische verlichting, zowel standaard als op maat gemaakt. Danny Werckx, medeoprichter en zaakvoerder van E.L. Systems vertelt hoe hij samen met zijn broers Guido en Erik verlichtingsprojecten tot een goed einde brengt, zoals Het Fruitspoor in Borgloon.
Lees meer -
Anders Olsen (System One): “Multiline biedt oplossingen op maat zoals weinig andere”
Het Deense bedrijf System One is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor diverse markten en werkt nauw samen met architecten, ingenieurs en installateurs om projecten op te leveren die technische expertise combineren met esthetisch ontwerp. Met System One heeft Anders Olsen een reputatie opgebouwd voor het aanpakken van complexe projecten met innovatieve benaderingen. De samenwerking met Multiline speelde een sleutelrol in het succes van verschillende recente projecten, waarover Anders zijn licht wilde laten schijnen voor onze blog.
Lees meer