5 december 2022

De lichtstudie: een essentieel onderdeel van professioneel lichtadvies

Door een brede waaier aan verlichtingsarmaturen en bouwtechnische aspecten, is de opmaak van een lichtontwerp niet eenvoudig. Met professioneel lichtadvies van een lichtarchitect kan u een onderbouwde keuze maken, voor een realisatie die perfect beantwoordt aan uw wensen. Een lichtstudie is een belangrijk onderdeel van het algemeen advies. Lichtarchitecte Eline Doucé geeft meer uitleg over de rol van lichtstudies in haar projecten.

Lichtstudie door een lichtarchitecte

De meerwaarde van een lichtstudie

“Een lichtstudie is nooit verplicht, maar er zijn verschillende situaties waarin een lichtstudie zeker aangewezen is. Zowel voor verdelers, bedrijven, architecten en studiebureaus, als voor particulieren. Bijvoorbeeld voor klanten die twijfelen of het armatuur van hun keuze de juiste lichtopbrengst heeft, of voor studiebureaus die extra ondersteuning vragen. In die gevallen verlenen wij als lichtarchitect bij Multiline graag advies. We willen klanten niet sturen in hun beslissing, maar eerder hun blik verruimen door opties toe te lichten. Een lichtstudie kan zekerheid bieden dat de verwachtingen overeenstemmen met de realiteit. Hierin is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen esthetiek en functionaliteit.”

 

Goede voorbereiding is het halve werk

“Grotere projecten zijn steeds gebonden aan een lastenboek. De opmaak van dit lastenboek gebeurt voornamelijk op basis van een lichtstudie waarbij de kwaliteit en de volledigheid ervan sterk afhangen van de inbreng van de opdrachtgever. Hoe meer info we krijgen, hoe beter we de lichtstudie kunnen afstemmen op het eindresultaat. Als lichtarchitect is het belangrijk om hierbij veel aandacht te besteden aan de communicatie met de klant.

 

WELL-punten scoren dankzij de lichtstudie

“De WELL Building Standards vereisen naast een hoog lichtcomfort ook een gezond binnenklimaat en energiezuinigheid. Voor een gezond binnenklimaat wil dit zeggen dat we grote contrasten in helderheid en kleur dienen te vermijden alsook een goede uniformiteit moeten kunnen garanderen. Als lichtarchitect maken we klanten hier altijd attent op. Een goede lichtstudie zal dus een positieve impact hebben voor klanten die graag goed scoren op de WELL Building Standards.”

 

“Naast de WELL Building Standards besteden we voor werkplekverlichting ook de nodige aandacht aan de Europese norm ‘EN 12464’. Hierbij kijken we naar de invloed van verlichting op de werkoppervlakken. We proberen een zo hoog mogelijk lichtcomfort te creëren door kritisch te kijken naar de verlichting van de werkplaats. We meten niet enkel de horizontale verlichtingssterkte op de werkplaats, maar ook de melanopische verlichtingssterkte (verticaal).

 

Bij Multiline delen we graag onze ervaring en kennis om uw verlichtingsproject tot een goed einde te brengen. Op zoek naar professioneel lichtadvies of een lichtstudie? We horen graag wat Multiline voor u kan betekenen. Doe inspiratie op over onze realisaties of  neem direct contact op.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons