9 september 2021

Een lichtadviseur: meer dan een accountmanager

Een niet alledaagse rol: zo’n lichtadviseur. Maar wat doet die nu precies? We staken ons licht op bij Klaus Rahne, zaakvoerder van Multiline, die zelf ook voor een stuk de rol van lichtadviseur vervult bij het bedrijf.

“Een ander bedrijf zou spreken over een accountmanager, maar bij ons gaat het veel verder dan alleen maar het commerciële”, zegt Klaus. “Uiteraard moet een lichtadviseur de contacten onderhouden met bestaande klanten én op zoek gaan naar nieuwe projecten, dat is de essentie. Maar van een lichtadviseur verwachten we ook dat hij of zij de nodige technische kennis over onze producten opdoet, om als betrouwbare gesprekspartner tegenover potentiële klanten te staan.”

 

Aanbrengen van nieuwe klanten

Het aanbrengen van nieuwe projecten is de hoofdtaak van een lichtadviseur: “Dat kan enerzijds door bestaande klanten te informeren over onze producten of door via het eigen netwerk op zoek te gaan naar architecten, studiebureaus, bouwheren en installateurs die nog niet met ons werken”, legt Klaus uit.

“En dat laatste is niet evident”, gaat hij verder. “Een lichtadviseur moet vooral creatief zijn in het bedenken van een manier om potentiële klanten te contacteren. Dat kan dan via een bestaand contact zijn, of via een bepaald project waarin die klant een rol gespeeld heeft. Belangrijk is om géén ‘cold calling’ te gaan doen, want dat werkt niet.”

 

Lange termijn relaties

Een goede lichtadviseur is ook iemand die goed om kan met een ‘nee’ op korte termijn en die op lange termijn kan omzetten in een ‘ja’. Klaus: “Je moet inderdaad daadkrachtig en volhardend zijn, zonder aan ‘hard selling’ te doen. Zorgen dat je ‘top of mind’ wordt en blijft bij een gerichte doelgroep, is essentieel. Daarom is de technische bagage ook zo belangrijk. Dan kan je de klant op maat informeren en val je zelden door de mand.”

 

“Een goede lichtadviseur is volhardend en daadkrachtig. Je hoort vaak ‘nee’, maar met de juiste motivatie kan je die op lange termijn ook omzetten naar een ‘ja’.”

 

Een lichtadviseur bij Multiline staat ook nooit alleen. “Wij hebben bij Multiline een binnendienst om ‘u’ tegen te zeggen”, zegt Klaus met enige trots. “Die collega’s worden gebriefd door de lichtadviseur, waarna zij een lichtplan en een aangepaste offerte opmaken. Ook technisch moeilijke uitdagingen gaan zij uitzoeken, zodat de lichtadviseur op quasi alle vragen van een potentiële klant een antwoord kan bieden.”

 

Een unieke rol in een familiale omgeving

Het leven op de baan is iets wat ook typisch is voor een lichtadviseur. “Je moet actief aanwezig zijn in de markt, een netwerk uitbouwen en weten wat er leeft”, zegt Klaus. “Opportuniteiten zie je soms gewoon ook onderweg en daar kan je dan op inspelen.”

“De rol van lichtadviseur binnen Multiline is vrij uniek”, verduidelijkt Klaus. “Je staat aan de wieg van de projecten en ziet ze evolueren van plan tot eindresultaat. Je bent voor de klanten ook het gezicht van het bedrijf, een belangrijk uithangbord voor wat we doen. Multiline behoort technisch tot de top van Europa, we kunnen best wel veel, en dat moet een lichtadviseur ook naar buiten brengen.”

 

“Light follows function: we zoeken bij Multiline het antwoord op de vraag welk licht het beste is in functie van het gebruik. Daarin het juiste advies geven is dé cruciale rol van een goede lichtadviseur.”

 

Werken bij Multiline is op zich al een verrijking. “Bij Multiline hebben we een uniek team van experten met heel wat technische bagage, dat klopt”, bevestigt Klaus. “Van een lichtstudie tot zelfs vragen over de montage, op alles hebben we een antwoord. De lichtadviseur vindt bij ons de perfecte ondersteuning.”

“Daarnaast is het ook belangrijk te benadrukken dat we een warme familiale onderneming zijn, waar initiatief en professionele ‘honger’ sterk geapprecieerd wordt. Er is hier een directe manier van communiceren en de lijnen zijn ook kort. We hebben hier alleen maar de juiste mensen aan boord, die weten waar het licht brandt!”, besluit Klaus.

 

Bekijk onze vacatures en solliciteer vandaag nog: https://www.multiline.be/nl/about/jobs

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons