11 januari 2021

De lichtarchitect: onmisbaar voor elke ruimte

Spelen met licht is een vak apart. Een onmisbaar vak om ruimtes volledig tot hun recht te laten komen en aangenaam te maken om in te werken, wonen en leven. Onze lichtarchitecten zijn daarom een bepalende factor in elk Multilineproject. Zij garanderen dat de juiste verlichting op de juiste plek komt, en dat zowel het esthetisch als technisch plaatje volledig klopt. Hun expertise is onmisbaar in elk bouwproject. Lichtarchitecte Evy Peuters legt uit waarom.

lichtarchitect

Evy: “Licht is een vanzelfsprekendheid in elke ruimte. Maar de perfecte verlichting vinden, is dat niet. En dat is wat ik als lichtarchitect doe: ik werk lichtstudies uit voor de projecten van onze klanten. Lichtstudies waarin ik bereken welke verlichting geschikt is, hoeveel lichtpunten nodig zijn, aan welke lux- en UGR-waarden moet worden voldaan en welke lichtarmaturen aansluiten bij het ontwerp van het gebouw en de afzonderlijke ruimtes. Wanneer het juiste armatuur nog niet bestaat, ontwikkelen wij het op maat.”

 

“Daar komt veel bij kijken, want er zijn onnoemelijk veel factoren die een invloed hebben op de verlichting in een ruimte. Van het type plafond tot het aanwezige natuurlijke licht, de kleur van de muren tot de functie en inkleding van de ruimte. En natuurlijk de specifieke wensen of vereisten van de bouwheer, de architect of het studiebureau. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde materialen, waterdichte armaturen, DALI-lichtsturing, dimbaarheid of de koppeling met het gebouwbeheersysteem. Met dat alles hou ik rekening in mijn ontwerpen en berekeningen. Elk project is zo in feite een maatwerkproject, geen enkel project is hetzelfde.”

 

Op de snijlijn tussen techniek en esthetiek

“Wanneer ik mij samen zet met de bouwheer zelf, de architecten, het studiebureau, of meerdere partijen tegelijkertijd, stel ik hen meteen zoveel mogelijk vragen. Ik probeer alle informatie te verzamelen om een zo compleet mogelijk eerste voorstel uit te werken. Dat bestaat meestal uit een lichtplan, een DWG-plan waar we de verlichting op schaal intekenen, en een lichtberekening, een calculatie via het programma DIALux. Die twee onderdelen vormen samen de lichtstudie. Na dat eerste voorstel volgt steevast een potje gepingpong tot het concept volledig op punt staat. Dan wordt alles in een bestektekst gegoten en bezorgd aan de bouwheer.”

 

“Vanaf het begin is het zoeken naar een goede balans tussen de esthetische en technische kant van het verhaal. De architect focust op het eerste, het studiebureau op het tweede. Het is aan mij om die twee werelden samen te brengen. Goede materiaalkennis is daarbij onmisbaar. Een spanplafond vereist bijvoorbeeld andere bevestigingsbeugels en -systemen dan andere types plafonds. Dat moet je weten om correcte plannen uit te werken.”

 

All-in-one expertise

“Wat onze werking uniek maakt, is de tonnen kennis die we zelf in huis hebben. Productieprocessen, lichtmetingen, integraties, opvolging tijdens de installatie… Wij doen het allemaal zelf. Dat impliceert dat wij vanaf stap één rekening houden met alle aspecten die bij verlichting komen kijken. En ontwerpen en armaturen creëren die perfect beantwoorden aan de noden van elke ruimte. Daar haal ik het meeste plezier uit: zien hoe onze armaturen perfect geïntegreerd worden en een ruimte volledig tot zijn recht laten komen.”

 

Op zoek naar experten die uw ruimtes in een goed licht zetten? Contacteer ons voor een kennismaking en wij stellen onszelf en onze armaturen graag aan u voor.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons