27 januari 2022

Human Centric Lighting met tunable white

We merken dat architecten, studiebureaus en bouwheren steeds meer aandacht hebben voor ‘Human Centric Lighting’ in hun projecten. Hierin speelt Tunable White verlichting een belangrijke rol. Wat is Human Centric Lighting precies en waar kan je dit het best toepassen? In deze blog geven we meer uitleg.

verschillende kleurtemperaturen tunable white

Wat is Human Centric Lighting?

Een Human Centric Lighting (HCL) concept vertrekt vanuit de noden van de eindgebruiker om tot een optimaal verlichtingssysteem te komen. Logisch, want licht heeft een grote impact op hoe we ons voelen. Het natuurlijk bioritme van de mens is afgestemd op de cyclus van daglicht. Koel licht in de ochtend maakt ons alert, warm licht in de avond maakt ons slaperig.

 

Human Centric Lighting speelt hierop in door de cyclus van daglicht na te bootsen met kunstmatig licht. Zo wordt het natuurlijk bioritme niet verstoord. Studies over HCL tonen positieve effecten op de concentratie, alertheid, slaap en het humeur van de gebruiker.

 

Waar wordt Human Centric Lighting gebruikt?

Door de impact van HCL op het welzijn van de gebruiker is er altijd veel aandacht voor geweest bij zorginstellingen. De laatste jaren zien we de interesse ook bij kantoorprojecten stijgen. Een werkgever wil natuurlijk dat de werknemers zich optimaal voelen zodat ze ook optimaal kunnen presteren. We verwachten dan ook dat we steeds meer projecten met een HCL-concept zien verschijnen de komende jaren.

 

Hoe kan u Human Centric Lighting toepassen?

Om daglicht na te bootsen moet de intensiteit en kleur van de verlichting doorheen de dag aangepast worden. Dat is niet mogelijk met standaard verlichting, maar wel met Tunable White. Door dubbel zoveel leds te gebruiken, schakelt Tunable White verlichting vlot tussen verschillende kleurtemperaturen. Het gebruik van CRI90-leds zorgt er bovendien voor dat het verkregen licht zeer sterk aanleunt bij het kleurenspectrum van daglicht. Zo kan het licht aangepast worden naargelang het moment van de dag en de noden van de gebruiker.

 

Bij Multiline zijn alle binnenarmaturen ook te verkrijgen in een Tunable White uitvoering. Door het gebruik van dubbel zoveel leds en een complexere sturing is de kostprijs wel hoger dan bij onze standaard verlichting.

 

Tunable white, een echte sfeermaker

De mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen, maakt tunable white ook voor andere toepassingen interessant. Kleurtemperatuur is essentieel voor de sfeerschepping in een bepaalde ruimte. Een lage kleurtemperatuur zorgt voor warm, gezellig licht. Een hoge kleurtemperatuur voor koeler, blauwwit licht. Een restaurant zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor warm licht, een kantoorruimte voor koel licht. Met tunable white geeft u als architect of installateur uw klant de mogelijkheid om de verlichting aan te passen naargelang de gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes die van functie veranderen of zowel voor seminaries als recepties kunnen dienen.

 

Hebt u nog verdere vragen over Human Centric Lighting of Tunable White? Of wilt u graag meer advies? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen u graag verder!

 

 

 

Technische gegevens:

2 opties: 700 lumen/voet, 1500 lumen/voet

Colour range: 2700 – 6500 K

Dimming range: 3-100%

Standaard > CRI 90

Dali 8 driver

Minimale levensduur: 50.000 branduren

Systeemgarantie: 5 jaar

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons