22 augustus 2023

DALI: het slimme lichtmanagementsysteem

Verlichting aansturen, dimmen, monitoren, besturen en defecten opsporen… Dit is allemaal mogelijk via DALI. In quasi al onze projecten wordt DALI gebruikt om niet enkel meer comfort te creëren, maar ook om een efficiënter beheer over de verlichting in een gebouw toe te laten. Stijn Pittomvils, onze verantwoordelijke voor kwaliteit en ontwikkeling, gaat dieper in op de mogelijkheden van een DALI-systeem.

DALI

“DALI is een protocol specifiek ontworpen voor verlichting en staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Met DALI is het mogelijk om verlichting aan te sturen, te dimmen, het verbruik ervan te monitoren en storingen of defecten op te volgen. Tegenwoordig worden bijna alle Multiline producten voorzien van DALI-sturing.” vertelt Stijn enthousiast.

 

DALI

“De mogelijkheden van een DALI-systeem zijn eindeloos”

“Een DALI-systeem biedt verschillende voordelen. Men kan verlichtingsarmaturen  adresseren, groeperen, scenes maken om bepaalde sferen te creëren, druktoetsen en draaiknoppen koppelen, enz. Naast gewone verlichtingstoestellen kunnen we ook noodverlichtingssystemen koppelen op de DALI-bus, om bijvoorbeeld de batterijstatus te controleren of om testdata vast te leggen. Kleurveranderende verlichting (Tunable White) is eveneens eenvoudig te besturen via DALI. Bovendien is er geen polariteit op een DALI-bus, wat het eenvoudiger maakt voor de installateur.”

 

 

“Zeker bij grote gebouwen is dit heel interessant, zoals kantoorgebouwen, zorginstellingen, onderwijs en retail. Maar ook in privéwoningen zien we DALI vaak terugkomen, al dan niet in combinatie met een domoticasysteem. DALI kan ook toegepast worden zonder programmatie, maar het komt echt volledig tot zijn recht als je het stuurt met een programma. Dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden.”

Betrouwbaar en universeel toepasbaar

“Sinds de komst van DALI2 in 2017 is dit protocol terecht de standaard in de verlichtingssector. De uitgebreide functionaliteiten en de certificatie van DALI2-producten worden vastgelegd door een globaal consortium genaamd ‘the DALI Alliance’ (ook Digital Illumination Interface Alliance of DiiA). Zij waarborgen de kwaliteit en de interoperabiliteit tussen verschillende leveranciers van bijvoorbeeld sensoren en drivers.”

 

Efficiëntie en comfort via DALI-lichtmanagement

“DALI wordt vaak gebruikt in combinatie met daglicht- en bewegingssensoren. Een daglichtsensor regelt het lichtniveau automatisch in functie van het binnenkomend daglicht. Via een DALI-driver kan men een lichtbron zelfs dimmen tot 1%, in tegenstelling tot ongeveer 10% bij de meeste analoge drivers. Bewegingssensoren zijn handig in ruimtes waar de verlichting niet handmatig wordt aan- of uitgeschakeld. Via aanwezigheidsdetectie gebeurt dit allemaal automatisch. Wij kunnen zowel drivers als sensoren inbouwen in de armatuur. Dit passen we al meer dan 25 jaar toe.”

“Centraal beheer van de verlichting in een gebouw, eventueel via een gebouwbeheersysteem, is interessant op vlak van energie-efficiëntie. Op grote schaal is er veel energie te besparen met verlichtingsarmaturen  die bijvoorbeeld automatisch uitgaan, of een ‘alles aan/uit’ knop. Het speelt ook een rol in het behalen van normen en certificaten zoals BREEAM en WELL.”

 

Samen de mogelijkheden verkennen voor uw project?

“Momenteel zijn we bezig met het vernieuwen van onze eigen productiehal, waar we alles ook koppelen aan een uitgebreid DALI-systeem. Hiervoor zijn verschillende zones vastgelegd, er zijn sensoren ingebouwd voor automatische daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, druktoetsen voor handmatige regeling, tijdschema’s volgens de werkuren, enz. Dit laten we ook graag zien aan klanten die hun opties willen verkennen.”

Neem contact op voor een afspraak in onze showroom in Lummen.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons