Lichtarmaturen ontwikkelen op maat met Stijn Pittomvils
Lichtarmatuur ontwikkelen = verlichting die perfect past binnen een bepaalde ruimte. Dat vraagt om maatwerk, een grondig kwaliteitsonderzoek en vaak nieuwe ontwikkelingen. Daarom hebben wij bij Multiline onze eigen quality & development-afdeling. Hier toetsen we lichtarmaturen af aan elk project én passen we ze aan waar nodig. Zelfs bij de meest complexe projecten. Stijn Pittomvils, onze verantwoordelijke voor quality & development, vertelt hoe ver we daarin gaan.

Stijn: “Ik kom meestal op de voorgrond in projecten met vragen die technisch sterk afwijken van de standaard, en waardoor de lichtoplossing heel complex wordt. Mijn expertise bevindt zich vooral op het elektrisch-technisch of mechanisch-technisch vlak.”
Waar die complexiteit in kan steken wanneer we een lichtarmatuur ontwikkelen? “Dat is heel divers. Wanneer onze armaturen moeten worden uitgerust met sensoren, bijvoorbeeld, en gekoppeld dienen te worden aan bepaalde sturings- of gebouwbeheersystemen. Om een van de meest voorkomende voorbeelden te noemen.”
“Ik stuur de monteurs waar nodig ook aan. Zeker bij de moeilijkere armaturen. Soms bestaat de bedrading van een armatuur uit 10 tot 15 draden. Dan kijk ik mee en stuur aan. Zo weet ik meteen of wat ik in gedachten heb, ook in de praktijk mogelijk is.”
Lichtarmatuur ontwikkelen of aanpassen op maat van de klant
“Ik vorm geregeld een tandem met de lichtarchitect. Als een installateur tegen ons zegt dat hij bepaalde bekabeling heeft voorzien, of aangeeft dat onze armaturen moeten worden uitgerust met bijvoorbeeld extra sensoren. Of als een architect iets slankere lichtarmaturen wil dan het standaardproduct. Dan gaan wij puzzelen: hoe kunnen we ons lichtarmatuur ontwikkelen of aanpassen? Hebben we een andere driver nodig? Is het mogelijk om de maatvoering van ons armatuur aan te passen?”
“Ik help onderzoeken of er consequenties zijn wanneer zo’n specificaties wijzigen. Want zelfs een andere kleur of ander type raster kan effect hebben op de lichtkwaliteit. Ik help met dat alles mee in kaart te brengen, en het armatuur aan te passen zonder in te boeten op kwaliteit, installatiegemak of esthetiek.”
“Soms leidt dat tot kleine wijzigingen aan bestaande armaturen, zoals een bevestigingsbeugel die anders geplaatst wordt. Maar soms leidt het ook tot volledig nieuwe armaturen. Onze Rekta 30 SAPP is zo ontstaan.”
“Daarin zit volgens mij een van de grootste sterktes van Multiline. Onze armaturen zijn flexibel en wij hebben de kennis in huis om onze lichtarmaturen aan te passen aan nieuwe omstandigheden, op maat van technische, esthetische en installatie-specifieke vereisten.”
Mee met de laatste technieken
“Ondanks dat ik voornamelijk op de technische aspecten focus, is het goed dat ik niet alleen meedenk met studiebureaus en installateurs, maar ook met architecten. Ik ben niet architecturaal geschoold, maar kijk graag mee naar het esthetische aspect.”
“Ik vind de wereld van lichtarmaturen ook gewoon ongelofelijk interessant. Dat is wel nodig om top of mind te blijven. Samen met al mijn collega’s ben ik steeds op zoek naar interessante bijscholingen of opleidingen. De markt evolueert supersnel, dus het is cruciaal om bij te blijven. In het belang van de toekomst van Multiline willen we continu vernieuwen en mee zijn met de laatste trends. Komt er een nieuwe driver op de markt? Dan moeten we dat weten. Worden er nieuwe componenten ontwikkeld, dan staan die bij ons op de radar. Zodat we ze eventueel kunnen voorstellen aan onze klanten. En steeds het perfecte lichtarmatuur ontwikkelen.”
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt u graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Een doordacht lichtplan voor nieuwe fabriek SEW Eurodrive
SEW Eurodrive opende recent een nieuwe fabriek in Haasrode, een grootschalig project van zo'n 8000 m² met een innovatieve architectuur en specifieke verlichtingseisen. Multiline werd ingeschakeld om een lichtplan uit te werken. Voor onze lichtarchitecten betekende dit een boeiende uitdaging: hoe zorgen we voor een lichtplan dat niet alleen esthetisch aansluit bij het moderne gebouw, maar ook functioneel en energie-efficiënt is? Dankzij onze expertise en nauwe samenwerking konden we een oplossing bieden die aan alle verwachtingen en normen voldeed.
Lees meer -
Installateur E.L. Systems: “Verlichting op maat met een vlotte levering, dat is Multiline”
Als elektrotechnisch installateur voert E.L. Systems een breed scala aan projecten uit, variërend van openbare gebouwen en scholen tot industriële sites en grote appartementencomplexen. In deze diverse en veeleisende markt speelt verlichting een cruciale rol. Daarom vertrouwen zij hiervoor al meer dan 30 jaar op Multiline. Waardoor E.L. Systems kan rekenen op kwalitatieve, energiezuinige en esthetische verlichting, zowel standaard als op maat gemaakt. Danny Werckx, medeoprichter en zaakvoerder van E.L. Systems vertelt hoe hij samen met zijn broers Guido en Erik verlichtingsprojecten tot een goed einde brengt, zoals Het Fruitspoor in Borgloon.
Lees meer -
Anders Olsen (System One): “Multiline biedt oplossingen op maat zoals weinig andere”
Het Deense bedrijf System One is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor diverse markten en werkt nauw samen met architecten, ingenieurs en installateurs om projecten op te leveren die technische expertise combineren met esthetisch ontwerp. Met System One heeft Anders Olsen een reputatie opgebouwd voor het aanpakken van complexe projecten met innovatieve benaderingen. De samenwerking met Multiline speelde een sleutelrol in het succes van verschillende recente projecten, waarover Anders zijn licht wilde laten schijnen voor onze blog.
Lees meer