27 april 2023

Energie besparen met verlichting: relighting en refitting

Veel oude gebouwen van bedrijven, openbare diensten, scholen, zorginstellingen, enz. hebben gedateerde verlichtingsinstallaties. In de meeste gevallen rendeert het om de armaturen om te bouwen (refitting) of zelfs volledig te vervangen (relighting).

Relighting en refitting

Veel oude gebouwen van bedrijven, openbare diensten, scholen, zorginstellingen, enz. hebben gedateerde verlichtingsinstallaties. In de meeste gevallen rendeert het om de armaturen om te bouwen (refitting) of zelfs volledig te vervangen (relighting). Relighting en refitting zorgen niet enkel voor een aanzienlijke energiebesparing, maar ook voor een gezondere (werk)omgeving met meer comfort.

Door stijgende en onvoorspelbare energieprijzen, blijft het rendabel om een verlichtingsinstallatie kritisch te bekijken. Relighting en refitting zijn interessante opties voor oudere gebouwen die willen besparen op energiekosten en CO2-uitstoot.

Aanzienlijke energiebesparing met LED verlichting

Sinds eind jaren ’90 is LED verlichting op de markt voor dagelijks gebruik. Sindsdien verdwijnen onder andere TL lampen meer en meer uit het straatbeeld. LED verlichting is ontzettend efficiënt in vergelijking met de oudere technologieën. De omschakeling levert noemenswaardige kostenbesparingen op. Ook de onderhoudskosten dalen, dankzij de lange levensverwachting van LED verlichting.

Eigenaars van niet-residentiële gebouwen kunnen in 2023 nog genieten van premies voor investeringen in energiezuinige binnenverlichting.

 

Relighting in openbare gebouwen

Relighting of refitting?

Om LED verlichting te plaatsen in een ouder gebouw, kan men opteren voor refitting of relighting. Een vrijblijvende keuzen tussen de twee is het meestal niet, aangezien de omstandigheden uitwijzen wat de meeste logische optie is. Soms moet men roeien met de riemen de er zijn.

In bepaalde gebouwen is relighting niet mogelijk omwille van beperkingen in de infrastructuur. In andere gevallen is refitting niet mogelijk omdat er zodanig veel componenten afgeleefd zijn. Eveneens de (licht)technische opbouw van de armatuur is bepalend of de verlichtingsinstallatie al dan niet in zijn geheel wordt vervangen. Ook met een beperkt budget kan refitting beter uitkomen dan relighting en terwijl toch de beoogde kostenbesparing opleveren. Bij refitting krijgen de componenten tenslotte een nieuw leven, wat volledig past in het plaatje van circulaire verlichting in een circulaire economie.

 

Denk ook aan lichtcomfort

Naast energiebesparing zijn er nog tal van andere redenen om LED verlichting te plaatsen. Zo geeft LED onmiddellijk de volledige lichtopbrengst bij activering. Een TL lamp daarentegen ontsteekt langzamerhand. Bewegingssensoren houden dus enkel steek met LED verlichting. Denk maar aan een kleine opslagruimte of doorgang, waar het licht snel en kort moet branden. Relighting maakt optimalisatie mogelijk met DALI (dag)lichtsturing en Human Centric Lighting voor een gezonde (werk)omgeving.

 

Advies op maat nodig?

Voor ieder project voeren onze lichtarchitecten een lichtstudie uit om het besparingspotentieel en de terugverdientijd te berekenen. Zo zoeken we samen naar een oplossing die zichzelf zo snel mogelijk terugverdient.

Neem contact op voor advies over uw gebouw en installatie.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons