Noodverlichting esthetisch integreren in uw kantoorinterieur? Dat kan!
Bij noodverlichting denkt u al snel aan opvallende toestellen die langs vluchtroutes worden geplaatst. Helaas verstoren deze apparaten vaak het interieurontwerp. Gelukkig kunt u de vluchtroute ook via uw bestaande verlichting markeren, wat een veel mooier resultaat oplevert in uw interieur.
Wanneer de normale verlichting uitvalt, zorgt noodverlichting er onder meer voor dat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten. Deze noodtoestellen hebben een onafhankelijke voeding en dienen dus als back-up voor de normale verlichting. Bij onze armaturen bestaat de mogelijkheid om die op een esthetische manier te integreren en toe te voegen aan de noodevacuatieverlichting in een gebouw.
Noodevacuatieverlichting is een complex gegeven
Het doel van noodverlichting, of meerbepaald, noodevacuatieverlichting is op zich eenvoudig: een gebouw veilig kunnen ontruimen. Het begrip omvat vluchtrouteverlichting, vluchtrouteaanduiding, anti-paniekverlichting en verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico. Onze lichtsystemen zijn vooral geschikt voor de verlichting van de vluchtwegen. Hierin onderscheiden we verschillende situaties: algemene noodverlichting (minimaal 0,5 lux), de vluchtroute zelf (minimaal 1 lux) en plekken met een hoger risico zoals trappen, deuren, plaatsen waar de vluchtrouterichting verandert en de kruising van gangen (minimaal 5 lux).
Noodverlichting inbouwen in bestaande verlichting
Bij Multiline kunnen de led-modules in onze lichtsystemen als noodverlichting dienen. Dat kan een module van 280 of 560 mm zijn, met een minimum lichtstroom van 350 lumen. We voeren altijd een lichtstudie uit om de benodigde hoeveelheid licht in een noodsituatie te bepalen. Door de geïntegreerde noodmodules kunnen we eender welke ruimte voorzien van noodverlichting: van kleine wc-ruimtes tot grote vergaderzalen. Zo zorgen we ervoor dat uw interieur- en lichtconcept een esthetisch geheel blijft.
Centraal versus decentraal
Klanten hebben de keuze tussen decentraal en centraal gevoede noodverlichting. Bij decentrale noodverlichting hebben de armaturen een autonome noodunit met ingebouwde batterij, wat we dus zelf ook het meest toepassen in projecten. Het voordeel van decentrale noodverlichting is dat deze armaturen zelfstandig opereren omdat ze allemaal beschikken over een eigen voedingsbron. Daarnaast kan een defect makkelijk worden opgelost omdat er dan slechts één batterij moet worden vervangen. Bij het installeren van noodverlichting raden we steeds aan om de batterij pas aan te sluiten wanneer het systeem permanent in gebruik wordt genomen. Anders loopt u het risico dat de batterij snel wordt ‘opgebruikt’.
Anderzijds kunnen klanten ook voor centrale noodverlichting kiezen. Hierbij beschikken de armaturen niet over een eigen voedingsbron, maar worden ze allemaal of gedeeltelijk vanuit een centraal punt in het gebouw met noodstroom gevoed. Het nadeel is echter dat deze noodverlichting volledig afhankelijk is van één batterij.
Alle drivers die in onze lichtlijnen worden gebruikt, zijn voor noodverlichting geschikt. Bij toepassing van DALI-drivers kunnen deze zodanig worden ingesteld dat de verlichting op een bepaald percentage gaat branden in noodsituaties (na herkenning van gelijkspanning). Noodunits bestaan ook in een DALI-versie waardoor de tijdstippen van o.a. zelftests kunnen worden geprogrammeerd en dat de status van de batterij kan worden uitgelezen.
Interesse in onze expertise? Op zoek naar de ideale lichtlijnen volgens de laatste normen én met een oog voor design? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen u graag verder!
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt meer graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Ergonomische werkplekverlichting: meer dan enkel visueel comfort
De wetenschap evolueert zeer snel op vlak van werkplekverlichting en ergonomie. Meer en meer ondervinden we de grote invloed van lichtontwerp. Niet enkel visueel, maar ook op ons biologisch functioneren, onze gemoedstoestand en onze cognitieve vaardigheden. Bij Multiline volgen we deze ontwikkelingen op de voet om onze klanten en partners correct te adviseren.
Lees meer -
Verlichting in openbare gebouwen
Voor verlichting in openbare gebouwen bestaan er bepaalde normen en eisen in Europa. Daarom is het steeds belangrijk om een correcte lichtstudie uit te voeren en de juiste producten te selecteren om aan deze eisen te voldoen. Multiline staat architecten, bouwheren, studiebureaus, enz. met raad en daad bij van raming en lichtstudie tot en met oplevering en service na verkoop.
Lees meer -
Accentueer uw gebouw met architecturale buitenverlichting
Buitenverlichting heeft een grote invloed op de esthetiek, veiligheid en functionaliteit van een gebouw. Door buitenverlichting strategisch in te zetten, kan men bepaalde kenmerken van een gebouw benadrukken of de algehele uitstraling definiëren. In ons aanbod vindt u verschillende producten terug die specifiek inzetbaar zijn als buitenverlichting. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van architecturale buitenverlichting.
Lees meer