15 oktober 2021

Noodverlichting esthetisch integreren in uw kantoorinterieur? Dat kan!

Bij noodverlichting denkt u al snel aan opvallende toestellen die langs vluchtroutes worden geplaatst. Helaas verstoren deze apparaten vaak het interieurontwerp. Gelukkig kunt u de vluchtroute ook via uw bestaande verlichting markeren, wat een veel mooier resultaat oplevert in uw interieur.

noodverlichting

Wanneer de normale verlichting uitvalt, zorgt noodverlichting er onder meer voor dat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten. Deze noodtoestellen hebben een onafhankelijke voeding en dienen dus als back-up voor de normale verlichting. Bij onze armaturen bestaat de mogelijkheid om die op een esthetische manier te integreren en toe te voegen aan de noodevacuatieverlichting in een gebouw.

Noodevacuatieverlichting is een complex gegeven

Het doel van noodverlichting, of meerbepaald, noodevacuatieverlichting is op zich eenvoudig: een gebouw veilig kunnen ontruimen. Het begrip omvat vluchtrouteverlichting, vluchtrouteaanduiding, anti-paniekverlichting en verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico. Onze lichtsystemen zijn vooral geschikt voor de verlichting van de vluchtwegen. Hierin onderscheiden we verschillende situaties: algemene noodverlichting (minimaal 0,5 lux), de vluchtroute zelf (minimaal 1 lux) en plekken met een hoger risico zoals trappen, deuren, plaatsen waar de vluchtrouterichting verandert en de kruising van gangen (minimaal 5 lux).

Noodverlichting inbouwen in bestaande verlichting

Bij Multiline kunnen de led-modules in onze lichtsystemen als noodverlichting dienen. Dat kan een module van 280 of 560 mm zijn, met een minimum lichtstroom van 350 lumen. We voeren altijd een lichtstudie uit om de benodigde hoeveelheid licht in een noodsituatie te bepalen. Door de geïntegreerde noodmodules kunnen we eender welke ruimte voorzien van noodverlichting: van kleine wc-ruimtes tot grote vergaderzalen. Zo zorgen we ervoor dat uw interieur- en lichtconcept een esthetisch geheel blijft.

Centraal versus decentraal

Klanten hebben de keuze tussen decentraal en centraal gevoede noodverlichting. Bij decentrale noodverlichting hebben de armaturen een autonome noodunit met ingebouwde batterij, wat we dus zelf ook het meest toepassen in projecten. Het voordeel van decentrale noodverlichting is dat deze armaturen zelfstandig opereren omdat ze allemaal beschikken over een eigen voedingsbron. Daarnaast kan een defect makkelijk worden opgelost omdat er dan slechts één batterij moet worden vervangen. Bij het installeren van noodverlichting raden we steeds aan om de batterij pas aan te sluiten wanneer het systeem permanent in gebruik wordt genomen. Anders loopt u het risico dat de batterij snel wordt ‘opgebruikt’.

Anderzijds kunnen klanten ook voor centrale noodverlichting kiezen. Hierbij beschikken de armaturen niet over een eigen voedingsbron, maar worden ze allemaal of gedeeltelijk vanuit een centraal punt in het gebouw met noodstroom gevoed. Het nadeel is echter dat deze noodverlichting volledig afhankelijk is van één batterij.

Alle drivers die in onze lichtlijnen worden gebruikt, zijn voor noodverlichting geschikt. Bij toepassing van DALI-drivers kunnen deze zodanig worden ingesteld dat de verlichting op een bepaald percentage gaat branden in noodsituaties (na herkenning van gelijkspanning). Noodunits bestaan ook in een DALI-versie waardoor de tijdstippen van o.a. zelftests kunnen worden geprogrammeerd en dat de status van de batterij kan worden uitgelezen.

Interesse in onze expertise? Op zoek naar de ideale lichtlijnen volgens de laatste normen én met een oog voor design? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen u graag verder!

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons