20 januari 2021

Verlichting openbare ruimtes: vandaalbestendige Tube 90 in Station Bleizo

De Nederlandse Spoorwegen zijn bezig met een vernieuwingsproject van lange adem, waarin zij al hun te verouderde treinstations vernieuwen. Onze Nederlandse partner Lichtwerkt Nederland en hun klant LichtNL, verantwoordelijke voor het lichtontwerp, klopten bij ons aan voor Station Bleizo in Zoetermeer. Zij zochten vandaalbestendige en esthetische buitenverlichting voor de openbare ruimte.

verlichting openbare ruimte

De stationsomgeving is een openbare ruimte waar een massa mensen passeren en samenkomen. Bovendien is het een open plek, onderhevig aan weersomstandigheden zoals regen en wind.

 

Volledig nieuw product

Toen LichtNL onze expertise inschakelde, was het duidelijk hoe het lichtarmatuur eruit moest zien, maar een concrete uitwerking was er nog niet. We besloten om een volledig nieuwe armatuur te produceren in functie van het project: de Tube 90. Ondertussen groeide het armatuur uit tot een standaardproduct in ons gamma. Het armatuur kan zowel in plafonds als muren worden op- en ingebouwd.

Tijdens de ontwikkeling kozen we voor een co-extrusieprofiel . Door te extruderen, konden we tot op de millimeter nauwkeurig werken. Dat was belangrijk voor het project, waar de armaturen perfect dienden te passen in de houten lamellen van het gebouw. De armaturen zijn standaard 90 millimeter breed en op maat verkrijgbaar tot 6m.

We installeerden maar liefst 621 stuks van de Tube 90 van verschillende lengtes. De armaturen zijn kriskras door elkaar gemonteerd, op vraag van de architect. Hierbij hielden we rekening met de nodige verlichtingseisen, zodat reizigers overal een helder zicht hebben.

Geen enkel zwak punt

De profielen zijn opgebouwd uit een volledig polycarbonaat behuizing. Een Italiaanse partner maakte de profielen met een minimale inbouwdiepte. Om te zorgen dat er een vlakke overgang was tussen het lamellenplafond en de armaturen, werden de armaturen uitgerust met een vrijwel vlakke diffusor.

Doordat alles hier 1 geheel vormt en het toestel uit een ijzersterk materiaal bestaat, kunnen deze armaturen tegen een serieus stootje. De armaturen zijn in die mate ingewerkt dat zelfs de kopschotten aan het uiteinde van de verlichting niet zichtbaar zijn.

 

De juiste verlichting voor uw openbare ruimte?

Ook op zoek naar veilige verlichting voor openbare ruimtes? Of lichtarmaturen op maat van uw project? Wij denken graag met u mee en gaan zo ver als nodig. Contacteer ons gerust voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.

Op zoek naar meer inspiratie? Download dan nu onze catalogus.

 

Gebruikte armaturen

– Tube 90

 

Gegevens

Projectnaam: Station Bleizo
Locatie (stad): Zoetermeer, Nederland
Architect: Team V architectuur
Studiebureau: Arcadis
Installateur/Verdeler: LichtNL
Fotograaf: Nathalie Peters

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons