20 april 2021

Architecturale verlichting voor Artevelde Hogeschool

Architecturale verlichting kan een extra toets geven aan elke ruimte. Dat merkt u meteen wanneer u binnenwandelt op de Campus Hoogpoort van Artevelde Hogeschool Campus in Gent. Wij mochten een lichtconcept uitwerken dat speelt met symmetrie en asymmetrie in de verschillende ruimtes van het campusgebouw.

architecturale verlichting

Het gebouw

Campus Hoogpoort is gevestigd in een authentiek pand, met een recentere bijbouw, in hartje Gent. Het interieur is overwegend modern, met hier en daar klassieke accenten in de oudste delen van het gebouw.

In het gebouw bevinden zich de algemene diensten van de hogeschool. Veel ruimtes zijn daardoor ingericht als kantoren voor het personeel en de directie. Er wordt niet lesgegeven, maar er zijn wel spreekruimtes en vergaderzalen die ook door studenten gebruikt worden.

 

Het lichtconcept

Artevelde Hogeschool kwam bij ons terecht via onze verdeler Corona uit Brugge. Zij wilden graag architecturale verlichting die niet alleen functioneel klopt, maar de ruimtes ook esthetisch interessanter maakt. De verlichting diende in de smaak te vallen bij beide doelgroepen van de campus, zowel het personeel als de studenten.

Wij werkten een volledig lichtconcept uit met de nodige lichtberekeningen, offertes en plannen. We gebruikten ronde schijfarmaturen in de traphallen en spreekruimtes, omdat ronde vormen een zekere dynamiek uitstralen.

In de kantoren kozen we voor rechtlijnige lichtarmaturen met een BAP raster, voor een gelijkmatige lichtverdeling en een werkplek conforme UGR (Unified Glare Rating).

Unieke mikado-opstelling

In de vergaderzalen verwerkten we onze lichtarmaturen in een speelse mikado-opstelling. De gependelde lichtlijnen hangen er op verschillende hoogtes boven en door elkaar. Er werd niet alleen esthetisch nagedacht over de juiste opstelling, maar ook over een optimale lichtverdeling in de volledige ruimte.

Architecturale verlichting aangepast aan de ruimtes

De lichtarmaturen kregen een eigen lakkleur, die naadloos aansluit bij de omgeving en bij plafondelementen zoals akoestische panelen. Dankzij onze eigen lakkerij konden wij de armaturen zelf inhouse van de juiste kleur voorzien.

architecturale verlichting

Armaturen werden in opbouw geplaatst, tenzij ze tussen de akoestische panelen dienden te hangen. In dat geval kozen we voor pendelarmaturen. Ook de mikado-opstelling bestaat louter uit gependelde lichtlijnen.

architecturale verlichting

Het eindresultaat: eigentijdse verlichting die de nodige dynamiek uitstraalt. Een speelse combinatie van diverse armaturen, die samen een fris geheel vormen.

 

De juiste verlichting voor uw ruimtes?

Bent u ook op zoek naar unieke verlichting, aangepast aan uw ruimtes? Wij helpen u graag verder met een lichtconcept op maat. Contacteer ons voor meer informatie over ons maatwerk.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan zeker ons lookbook. Klik hier om het gratis te downloaden!

 

Gebruikte armaturen

Sferio Direct – satiné – MO – RAL 9006

Rekta 40

Rekta 65

Rekta 80

 

Informatie

Locatie (stad): Gent, België

Architect: Arteveldehogeschool

Installateur/Verdeler: Corona

Fotograaf: Studio Claerhout

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons