12 december 2023

Duurzame verlichting en milieucertificaten: WELL, BREEAM, LEED

Duurzaamheid en gezondheid spelen een steeds prominentere rol in de bouw. Verschillende normen en keurmerken zijn in het leven geroepen om de ecologische en menselijke impact van gebouwen te beoordelen, zoals BREEAM, LEED en WELL. Ook verlichting speelt hierbij een belangrijk rol. In deze blog leggen we uit waar u rekening mee moet houden voor de beste kwaliteitslabels op vlak van verlichting.

Keurmerken WELL, BREEAM, LEED… een overzicht

BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) en LEED zijn duurzaamheidskeurmerken die zich richten op de energetische prestaties van gebouwen. De focus ligt hierbij op het evalueren van de ecologische voetafdruk en efficiënt energiegebruik. Met verlichtingsinstallaties komt natuurlijk ook een besparingspotentieel kijken (ook mogelijk via relighting of refitting).

De internationale WELL Building Standards daarentegen zijn meer gericht op menselijke aspecten zoals gezondheid en welzijn. Hierbij ligt de nadruk op het menselijk lichaam en de invloed van de omgeving op onze gezondheid, wat we kunnen afleiden uit wetenschappelijk onderzoek. Op vlak van verlichting primeren hierbij de kleurweergave of Colour Rendering Index (CRI), uniformiteit en de verlichtingssterkte, zoals bij Human Centric Lighting.

Hoewel dit in België geen wettelijke verplichtingen zijn, bieden ze ook hier een leidraad voor bouwprojecten. Vanaf 2026 is in België wel het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) verplicht, waar ook verlichting een belangrijk deel van uitmaakt.

 

Punten scoren met armaturen en lichtontwerpen van Multiline

Bij Multiline houden we ons al langer bezig met de duurzaamheid van onze producten. Daarom zijn we actief bezig met deze normen, aangezien verlichting een cruciale rol speelt bij het behalen van punten in deze systemen. Onze armaturen worden ontworpen en geproduceerd met het oog op de hoge eisen van deze normen. We leveren zoveel mogelijk licht met zo weinig mogelijk vermogen. Ook met aandacht voor een circulaire economie, met bijvoorbeeld een zo lang mogelijke levensduur van ieder product.

Via onze lichtontwerpen streven we naar optimaal lichtcomfort, we vermijden verblinding en we integreren technologieën die energie-efficiëntie bevorderen, zoals DALI en aanwezigheid- en daglichtsensoren. We werken nauw samen met leveranciers die duurzame materialen leveren zoals gerecycleerd aluminium. Daarnaast trachten wij het verpakkingsmateriaal tot een absoluut minimum te reduceren.

 

Milieucertificaten als extra troef

De relevantie van deze normen varieert per project en hangt af van de bouwheer. Veel bouwheren zien het als een kans om duurzaamheid te benadrukken, niet alleen als een milieubewuste keuze, maar ook als een extra troef om bijvoorbeeld medewerkers of investeerders aan te trekken. Goede milieucertificaten bieden een meetbare manier om duurzaamheid en gezondheid te evalueren. Voor bouwheren betekent dit een hogere waarde van een gebouw.

 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Bij Multiline delen we steeds ons vrijblijvend advies en onze ervaring met verschillende milieucertificaten. Samen met architecten, studiebureaus en bouwheren komen we tot de meeste optimale, duurzame verlichtingsoplossing.

De kantoren van Hermes Park 7 zijn een goed voorbeeld van een project met goede resultaten op vlak van BREEAM. Bij het hoofdkantoor van VMA lag de focus eerder op de WELL Building Standards. Bij beide projecten illustreren we ons vermogen om aan verschillende normen te voldoen en onze producten aan te passen aan specifieke eisen.

Neem contact op om al uw potentieel te benutten bij uw volgend bouwproject.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons