Duurzame verlichting en milieucertificaten: WELL, BREEAM, LEED
Duurzaamheid en gezondheid spelen een steeds prominentere rol in de bouw. Verschillende normen en keurmerken zijn in het leven geroepen om de ecologische en menselijke impact van gebouwen te beoordelen, zoals BREEAM, LEED en WELL. Ook verlichting speelt hierbij een belangrijk rol. In deze blog leggen we uit waar u rekening mee moet houden voor de beste kwaliteitslabels op vlak van verlichting.

Keurmerken WELL, BREEAM, LEED… een overzicht
BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) en LEED zijn duurzaamheidskeurmerken die zich richten op de energetische prestaties van gebouwen. De focus ligt hierbij op het evalueren van de ecologische voetafdruk en efficiënt energiegebruik. Met verlichtingsinstallaties komt natuurlijk ook een besparingspotentieel kijken (ook mogelijk via relighting of refitting).
De internationale WELL Building Standards daarentegen zijn meer gericht op menselijke aspecten zoals gezondheid en welzijn. Hierbij ligt de nadruk op het menselijk lichaam en de invloed van de omgeving op onze gezondheid, wat we kunnen afleiden uit wetenschappelijk onderzoek. Op vlak van verlichting primeren hierbij de kleurweergave of Colour Rendering Index (CRI), uniformiteit en de verlichtingssterkte, zoals bij Human Centric Lighting.
Hoewel dit in België geen wettelijke verplichtingen zijn, bieden ze ook hier een leidraad voor bouwprojecten. Vanaf 2026 is in België wel het energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) verplicht, waar ook verlichting een belangrijk deel van uitmaakt.

Punten scoren met armaturen en lichtontwerpen van Multiline
Bij Multiline houden we ons al langer bezig met de duurzaamheid van onze producten. Daarom zijn we actief bezig met deze normen, aangezien verlichting een cruciale rol speelt bij het behalen van punten in deze systemen. Onze armaturen worden ontworpen en geproduceerd met het oog op de hoge eisen van deze normen. We leveren zoveel mogelijk licht met zo weinig mogelijk vermogen. Ook met aandacht voor een circulaire economie, met bijvoorbeeld een zo lang mogelijke levensduur van ieder product.
Via onze lichtontwerpen streven we naar optimaal lichtcomfort, we vermijden verblinding en we integreren technologieën die energie-efficiëntie bevorderen, zoals DALI en aanwezigheid- en daglichtsensoren. We werken nauw samen met leveranciers die duurzame materialen leveren zoals gerecycleerd aluminium. Daarnaast trachten wij het verpakkingsmateriaal tot een absoluut minimum te reduceren.
Milieucertificaten als extra troef
De relevantie van deze normen varieert per project en hangt af van de bouwheer. Veel bouwheren zien het als een kans om duurzaamheid te benadrukken, niet alleen als een milieubewuste keuze, maar ook als een extra troef om bijvoorbeeld medewerkers of investeerders aan te trekken. Goede milieucertificaten bieden een meetbare manier om duurzaamheid en gezondheid te evalueren. Voor bouwheren betekent dit een hogere waarde van een gebouw.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Bij Multiline delen we steeds ons vrijblijvend advies en onze ervaring met verschillende milieucertificaten. Samen met architecten, studiebureaus en bouwheren komen we tot de meeste optimale, duurzame verlichtingsoplossing.
De kantoren van Hermes Park 7 zijn een goed voorbeeld van een project met goede resultaten op vlak van BREEAM. Bij het hoofdkantoor van VMA lag de focus eerder op de WELL Building Standards. Bij beide projecten illustreren we ons vermogen om aan verschillende normen te voldoen en onze producten aan te passen aan specifieke eisen.
Neem contact op om al uw potentieel te benutten bij uw volgend bouwproject.
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt u graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Een doordacht lichtplan voor nieuwe fabriek SEW Eurodrive
SEW Eurodrive opende recent een nieuwe fabriek in Haasrode, een grootschalig project van zo'n 8000 m² met een innovatieve architectuur en specifieke verlichtingseisen. Multiline werd ingeschakeld om een lichtplan uit te werken. Voor onze lichtarchitecten betekende dit een boeiende uitdaging: hoe zorgen we voor een lichtplan dat niet alleen esthetisch aansluit bij het moderne gebouw, maar ook functioneel en energie-efficiënt is? Dankzij onze expertise en nauwe samenwerking konden we een oplossing bieden die aan alle verwachtingen en normen voldeed.
Lees meer -
Installateur E.L. Systems: “Verlichting op maat met een vlotte levering, dat is Multiline”
Als elektrotechnisch installateur voert E.L. Systems een breed scala aan projecten uit, variërend van openbare gebouwen en scholen tot industriële sites en grote appartementencomplexen. In deze diverse en veeleisende markt speelt verlichting een cruciale rol. Daarom vertrouwen zij hiervoor al meer dan 30 jaar op Multiline. Waardoor E.L. Systems kan rekenen op kwalitatieve, energiezuinige en esthetische verlichting, zowel standaard als op maat gemaakt. Danny Werckx, medeoprichter en zaakvoerder van E.L. Systems vertelt hoe hij samen met zijn broers Guido en Erik verlichtingsprojecten tot een goed einde brengt, zoals Het Fruitspoor in Borgloon.
Lees meer -
Anders Olsen (System One): “Multiline biedt oplossingen op maat zoals weinig andere”
Het Deense bedrijf System One is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor diverse markten en werkt nauw samen met architecten, ingenieurs en installateurs om projecten op te leveren die technische expertise combineren met esthetisch ontwerp. Met System One heeft Anders Olsen een reputatie opgebouwd voor het aanpakken van complexe projecten met innovatieve benaderingen. De samenwerking met Multiline speelde een sleutelrol in het succes van verschillende recente projecten, waarover Anders zijn licht wilde laten schijnen voor onze blog.
Lees meer