4 oktober 2022

Circulaire verlichting in een circulaire economie

De bouwsector speelt een belangrijke rol in een circulaire economie, waar ook circulaire verlichting deel van uitmaakt. Circulariteit is geen ingewikkeld principe. Het komt erop neer dat men de impact op het milieu minimaliseert door grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop te houden. De uitvoering hiervan is helaas iets minder simpel. Multiline onderzoekt reeds verschillende jaren de mogelijkheden en de voordelen van circulaire lichtarmaturen. We belichten onze ervaringen in deze blog post.

ringarmatuur inkomhal kantoor haex

Ontwerp en productie van circulaire verlichting

De eerste stap naar circulaire verlichting begint bij het productieproces. De keuze van de grondstoffen, de materialen, de montage en de aandacht voor efficiëntie spelen een cruciale rol. Materialen moeten zorgvuldig worden gekozen en afval moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Multiline maakt bijvoorbeeld gebruik van extrusieprofielen die voor 70% uit gerecycleerd aluminium bestaan. De aluminiumprofielen kunnen na de levensduur zelfs gedemonteerd worden. Hierdoor kan men de basiscomponenten (profiel, ledboard, driver en afscherming) een nieuwe bestemming geven. Zo wordt het afval gereduceerd tot een minimum. De keuze van de materialen en grondstoffen speelt dan ook de grootste rol in de levensduur van de armaturen. Hoe langer de levensduur van de armaturen, hoe minder snel er nood is aan nieuwe grondstoffen. Efficiëntie betekent dan weer dat hoe beter de toestellen presteren, hoe minder er nodig zijn om dezelfde resultaten te behalen.

Zhaga

De Zhaga standaard is een internationaal gestandaardiseerde norm van verlichtingsonderdelen die een grote bijdrage kan leveren aan circulariteit. Dankzij de Zhaga standaard kunnen componenten vervangen worden bij een defect, onafhankelijk van de fabrikant. Het doel hiervan is om de kans op herstelling te vergroten, waardoor de levensduur van de andere componenten toeneemt.

Anilo ringarmatuur inkomhal stadhuis Beringen

Retrofitten van bestaande toestellen

Naast de productie, hangt de mate van circulariteit af van de beslissingen die men maakt aan het einde van de levensfase. Oudere armaturen die aan vervanging toe zijn of die onnodig veel energie verbruiken, kan men retrofitten. Voor oudere toestellen ontwikkelt Multiline vaak een nieuw binnenwerk op maat. Zo kan het armatuur behouden blijven en moeten er geen ingrijpende technische aanpassingen gebeuren in het gebouw, maar kunnen de energetische prestaties toch verbeterd worden. De helft van de energiekosten kunnen wegvallen door het vervangen van het binnenwerk en de lichtbronnen.

Circulariteit bij Multiline

Zeker voor onze eigen Multiline toestellen is het mogelijk om producten aan te passen op maat. Het installeren van LED-armaturen hoeft niet duur te zijn, omdat het mogelijk is om enkel het binnenwerk aan te passen en de behuizing te behouden. Multiline kiest trouwens steeds voor hoogwaardige materialen, wat een enorm gunstig effect heeft op de levensduur van zijn armaturen.

Naast productie en retrofitting, besteedt Multiline ook aandacht aan circulariteit in de algemene bedrijfsvoering. Bij grote projecten levert Multiline zoveel mogelijk in bulk, waardoor aparte verpakkingen overbodig zijn. Bij sommige projecten kunnen leveringen in een transportkar gebeuren die daarna ook op de werf kan gebruikt worden. Multiline maakt ook afspraken met leveranciers over verpakkingen die eventueel kunnen hergebruikt worden. Samenwerken is belangrijk om circulair bouwen mogelijk te maken.

Bent u zelf op zoek naar een duurzame oplossing voor de lichtarmaturen in uw gebouw of bedrijf? Multiline kan u onderbouwd advies bieden over maatwerk en retrofitting, indien gewenst voorafgegaan door een lichtstudie. Neem contact op en we bekijken samen de mogelijkheden.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons