Circulaire verlichting in een circulaire economie
De bouwsector speelt een belangrijke rol in een circulaire economie, waar ook circulaire verlichting deel van uitmaakt. Circulariteit is geen ingewikkeld principe. Het komt erop neer dat men de impact op het milieu minimaliseert door grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop te houden. De uitvoering hiervan is helaas iets minder simpel. Multiline onderzoekt reeds verschillende jaren de mogelijkheden en de voordelen van circulaire lichtarmaturen. We belichten onze ervaringen in deze blog post.

Ontwerp en productie van circulaire verlichting
De eerste stap naar circulaire verlichting begint bij het productieproces. De keuze van de grondstoffen, de materialen, de montage en de aandacht voor efficiëntie spelen een cruciale rol. Materialen moeten zorgvuldig worden gekozen en afval moet zoveel mogelijk vermeden worden.
Multiline maakt bijvoorbeeld gebruik van extrusieprofielen die voor 70% uit gerecycleerd aluminium bestaan. De aluminiumprofielen kunnen na de levensduur zelfs gedemonteerd worden. Hierdoor kan men de basiscomponenten (profiel, ledboard, driver en afscherming) een nieuwe bestemming geven. Zo wordt het afval gereduceerd tot een minimum. De keuze van de materialen en grondstoffen speelt dan ook de grootste rol in de levensduur van de armaturen. Hoe langer de levensduur van de armaturen, hoe minder snel er nood is aan nieuwe grondstoffen. Efficiëntie betekent dan weer dat hoe beter de toestellen presteren, hoe minder er nodig zijn om dezelfde resultaten te behalen.
Zhaga
De Zhaga standaard is een internationaal gestandaardiseerde norm van verlichtingsonderdelen die een grote bijdrage kan leveren aan circulariteit. Dankzij de Zhaga standaard kunnen componenten vervangen worden bij een defect, onafhankelijk van de fabrikant. Het doel hiervan is om de kans op herstelling te vergroten, waardoor de levensduur van de andere componenten toeneemt.

Retrofitten van bestaande toestellen
Naast de productie, hangt de mate van circulariteit af van de beslissingen die men maakt aan het einde van de levensfase. Oudere armaturen die aan vervanging toe zijn of die onnodig veel energie verbruiken, kan men retrofitten. Voor oudere toestellen ontwikkelt Multiline vaak een nieuw binnenwerk op maat. Zo kan het armatuur behouden blijven en moeten er geen ingrijpende technische aanpassingen gebeuren in het gebouw, maar kunnen de energetische prestaties toch verbeterd worden. De helft van de energiekosten kunnen wegvallen door het vervangen van het binnenwerk en de lichtbronnen.
Circulariteit bij Multiline
Zeker voor onze eigen Multiline toestellen is het mogelijk om producten aan te passen op maat. Het installeren van LED-armaturen hoeft niet duur te zijn, omdat het mogelijk is om enkel het binnenwerk aan te passen en de behuizing te behouden. Multiline kiest trouwens steeds voor hoogwaardige materialen, wat een enorm gunstig effect heeft op de levensduur van zijn armaturen.
Naast productie en retrofitting, besteedt Multiline ook aandacht aan circulariteit in de algemene bedrijfsvoering. Bij grote projecten levert Multiline zoveel mogelijk in bulk, waardoor aparte verpakkingen overbodig zijn. Bij sommige projecten kunnen leveringen in een transportkar gebeuren die daarna ook op de werf kan gebruikt worden. Multiline maakt ook afspraken met leveranciers over verpakkingen die eventueel kunnen hergebruikt worden. Samenwerken is belangrijk om circulair bouwen mogelijk te maken.
Bent u zelf op zoek naar een duurzame oplossing voor de lichtarmaturen in uw gebouw of bedrijf? Multiline kan u onderbouwd advies bieden over maatwerk en retrofitting, indien gewenst voorafgegaan door een lichtstudie. Neem contact op en we bekijken samen de mogelijkheden.
Op zoek naar inspiratie?
Heeft u vragen? Wilt u graag meer informatie over onze producten?
Contacteer onsMeer nieuws
-
Een doordacht lichtplan voor nieuwe fabriek SEW Eurodrive
SEW Eurodrive opende recent een nieuwe fabriek in Haasrode, een grootschalig project van zo'n 8000 m² met een innovatieve architectuur en specifieke verlichtingseisen. Multiline werd ingeschakeld om een lichtplan uit te werken. Voor onze lichtarchitecten betekende dit een boeiende uitdaging: hoe zorgen we voor een lichtplan dat niet alleen esthetisch aansluit bij het moderne gebouw, maar ook functioneel en energie-efficiënt is? Dankzij onze expertise en nauwe samenwerking konden we een oplossing bieden die aan alle verwachtingen en normen voldeed.
Lees meer -
Installateur E.L. Systems: “Verlichting op maat met een vlotte levering, dat is Multiline”
Als elektrotechnisch installateur voert E.L. Systems een breed scala aan projecten uit, variërend van openbare gebouwen en scholen tot industriële sites en grote appartementencomplexen. In deze diverse en veeleisende markt speelt verlichting een cruciale rol. Daarom vertrouwen zij hiervoor al meer dan 30 jaar op Multiline. Waardoor E.L. Systems kan rekenen op kwalitatieve, energiezuinige en esthetische verlichting, zowel standaard als op maat gemaakt. Danny Werckx, medeoprichter en zaakvoerder van E.L. Systems vertelt hoe hij samen met zijn broers Guido en Erik verlichtingsprojecten tot een goed einde brengt, zoals Het Fruitspoor in Borgloon.
Lees meer -
Anders Olsen (System One): “Multiline biedt oplossingen op maat zoals weinig andere”
Het Deense bedrijf System One is gespecialiseerd in verlichtingsoplossingen voor diverse markten en werkt nauw samen met architecten, ingenieurs en installateurs om projecten op te leveren die technische expertise combineren met esthetisch ontwerp. Met System One heeft Anders Olsen een reputatie opgebouwd voor het aanpakken van complexe projecten met innovatieve benaderingen. De samenwerking met Multiline speelde een sleutelrol in het succes van verschillende recente projecten, waarover Anders zijn licht wilde laten schijnen voor onze blog.
Lees meer