21 juni 2023

Imposante maatwerkverlichting voor Havenhuis Antwerpen

In 2018 leverde Multiline de verlichting voor de moderne bovenbouw van het Havenhuis in Antwerpen, in samenwerking met installatiebedrijf ITB. Niet enkel het gebouw is een eyecatcher, ook de verlichting blinkt uit op vlak van design en techniek. Een project waar we graag op terugblikken.

Havenhuis Antwerpen

In 2018 leverde Multiline de verlichting voor de moderne bovenbouw van het Havenhuis in Antwerpen, in samenwerking met installatiebedrijf ITB. Niet enkel het gebouw is een eyecatcher, ook de verlichting blinkt uit in design en techniek. Een project dat enkel mogelijk was met op maat gefabriceerde verlichtingsarmaturen. Een project op het lijf geschreven van Multiline.

Havenhuis Antwerpen

Het onderste deel van het Havenhuis was vroeger een brandweerkazerne. Dit weerspiegelt het rijke verleden van de Haven van Antwerpen. De nieuwe bovenbouw, in de vorm van een diamant, staat symbool voor een veelbelovende toekomst. Een indrukwekkende constructie met al even indrukwekkende LED verlichting op maat.

 

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Focus op flexibele werkplekken

Het Havenhuis doet dienst als innovatieve werkplek voor ruim 500 medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen. Daarom lag de focus van dit project op de flexibele werkplekken. Zo zijn er allerlei technieken geïntegreerd om de verlichting te laten inspelen op veranderingen in de werkomgeving. Zo gaat de verlichting bijvoorbeeld pas aan wanneer er een werkplek in gebruik wordt genomen.

Onze lichtarchitecten ontwierpen het lichtplan met als doel een gemiddelde verlichtingssterkte van 500 lux met een maximale UGR<19 (verblindingsnorm). Door de grote afstand tussen de lichtlijnen en in functie van de gekozen gesatineerde diffusor als afscherming, was het niet evident om deze waarden te bereiken binnen de vooropgestelde UGR parameters.

 

Een uitdagende opdracht

Het plafondplan was al ingetekend op het moment dat Multiline aan zet was. Daarom ontwierpen we een nieuw profiel dat exact zou passen binnen de bestaande uitsparingen van de plafondpanelen. Hiervoor ontwikkelde we een nieuw profiel dat bestond uit 3 nieuwe matrijzen: een voor het basisprofiel, een tweede voor de blindplaat en een derde voor de afscherming. Het profiel had veel bijkomende technische eisen zoals een sprinklerinstallatie verwerkt in de blindplaten, daglichtregeling, aanwezigheidsdetectie, brandmelders en noodverlichting.

De verlichting loopt in diagonale lijnen doorheen het gebouw. Gezien de vormgeving van de bovenbouw en om goed aan te sluiten op de voegen van de plafondpanelen, is elk profiel onder een andere hoek aangesneden. Vervolgens hielden we ook rekening met de krimp en uitzet van de gesatineerde diffusor. Daarvoor is het belangrijk dat de snijlijn van de blindplaat nauw aansluit op de diffusor, om lichtspleten tussen de diffusor en de blindplaat te voorkomen. Uiteindelijk is zo iedere lichtlijn uniek en sluit het perfect aan op de plafondpanelen door gebruik te maken van montagebeugels die speciaal ontwikkeld werden in functie van het plafond.

 

Maatwerkverlichting in het Havenhuis Antwerpen

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons