14 augustus 2023

Millimeterwerk voor verlichting Belgisch hoofdkantoor Axa

Multiline voorzag de verlichting voor de gemeenschappelijke ruimten van het Belgisch hoofdkantoor van verzekeringsgroep Axa in hartje Brussel. Het plafond van de gigantische inkomhal en trappenhal is speciaal ontworpen in dezelfde stijl als de voorgevel. Die diagonale lijnen zijn een knipoog naar het logo van Axa. Wij voorzagen de bijpassende lichtlijnen op maat om naadloos in het plafond te plaatsen.

Belgisch hoofdkantoor Axa in Brussel

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Feilloze productie op maat

De maatwerklichtlijnen voor het plafond van de inkomhal mochten maximaal 8,5 cm breed en 10 cm hoog zijn, zodat ze tussen de driehoekvormige panelen van het plafond zouden passen. Om dit mogelijk te maken, verzaagden we de profielen onder een nauwkeurig bepaalde hoek. Enkel zo zouden ze allemaal netjes in mekaar overlopen. Op bepaalde plaatsen kruisen de lichtlijnen elkaar. Ook daar was het belangrijk om schaduwzones op de gesatineerde diffusor te vermijden. Hiervoor werden de profielen en afschermingen op verstek gezaagd. In de trappenhal lopen de lichtlijnen mee met de contouren van de traptreden. Ook deze armaturen zijn op maat gemaakt. In de vergaderzalen leverden we de ronde pendelarmaturen.

 

Slimme sturing

Het hele verlichtingssysteem is DALI gestuurd. Zo kan de klant alle lichtlijnen dimmen, monitoren en beheren op afstand. Daarnaast werd ook de noodverlichting in de lichtlijnen geïntegreerd. Alle profieldelen zijn apart aangestuurd, waardoor de lichtlijnen apart geschakeld kunnen worden. Zo kan de grote ruimte opgedeeld worden in bepaalde zones, om bijvoorbeeld enkel de lounge of het restaurant te verlichten. Het gebouw wordt permanent gebruikt met flexibele werkplekken. Dag en nacht. Dankzij DALI wordt het verbruik van de verlichting geoptimaliseerd.

 

Meedenken met architect EN installateur

Bij Multiline denken we bij ieder project graag mee met alle betrokken partijen: bouwheer, architect, studiebureau, installateur, enzovoort. In dit geval zijn de plafonds in de inkomhal bijvoorbeeld zeer hoog, waardoor de verlichtingsarmaturen geplaatst werden met behulp van een stelling. Om de montage van onze profielen te vereenvoudigen, werden speciale U-vormige beugels ontwikkeld die toelaten de lichtlijnen via de bovenkant aan de montagebeugels te bevestigen zonder de profieldelen te moeten openen, wat de montage aanzienlijk vergemakkelijkt. Bovendien zijn ook onze lichtplannen tot op de millimeter ingetekend met aandacht voor de installateur.

Onze profielen zijn leverbaar in lengtes tot 6 meter. Om de installatie te vereenvoudigen is elk segment opgebouwd uit één stuk dat door middel van koppelstukken aan elkaar wordt geplaatst. De naden van de koppelstukken zijn niet zichtbaar. Een goed voorbeeld van hoe we onze profielen aanpassen op basis van de toestand op de werf.

In dit geval voldeed een van de profielen uit ons gamma aan de eisen van de architect, maar indien nodig ontwikkelen we nieuwe matrijzen, zoals we deden voor de verlichtingsarmaturen voor het Havenhuis Antwerpen.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons