20 februari 2024

Verlichtende renovatie van oud gerechtsgebouw in Antwerpen

In de dynamische wereld van restauratie en renovatie staat verlichting vaak centraal om ruimtes te transformeren en sferen te creëren. Dat was ook het geval bij de renovatie van het oud gerechtsgebouw aan de Britselei in Antwerpen. Met aandacht voor het behoud van historische elementen vroeg deze restauratie om architecturale oplossingen die verder gingen dan de standaard aanpak. Het gebouw dateert namelijk van 1877. Unieke en eigentijdse lichtoplossingen werden geïmplementeerd om aan de specifieke eisen te voldoen.

Oud Gerechtsgebouw Antwerpen

Multiline was aan boord van in het begin

Het projectteam wendde zich in een vroeg stadium tot onze lichtadviseurs en lichtarchitecten, voor ondersteuning op het gebied van architecturale verlichting. Het was duidelijk dat dit project een grote uitdaging zou zijn, gezien de omvang en complexiteit. Voor de installateur was het essentieel om een partner te vinden die niet alleen technische expertise bood, maar ook logistieke ondersteuning kon bieden om het project vlot te laten verlopen. Zo kon de installateur zich volop focussen op de uitvoering.

 

Nieuwe armaturen in oud gerechtsgebouw Antwerpen

Intensieve samenwerking

De installatie werd uitgevoerd in verschillende fasen, waarbij we elke twee weken materialen leverden om de voortgang van het werk te waarborgen. Om het installatieproces te stroomlijnen, werd elke levering en ieder product voorzien van een duidelijke nummering, wat zorgde voor een efficiënte en georganiseerde werf. Dat was een enorm verademing voor de techniekers ter plaatse, die zo perfect wisten op welke verdieping en in welk lokaal iedere armatuur thuishoorde. Deze logistieke ondersteuning was van onschatbare waarde en zorgde voor een vlotte installatie.

Het project kenmerkte zich door een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. We zaten regelmatig aan tafel met het projectteam om de voortgang te bespreken. Deze directe betrokkenheid en open communicatie zorgde voor tijdige en correcte opleveringen.

 

Rekta 40

Maatwerk en flexibiliteit

Een opvallend aspect van de renovatie van het gerechtsgebouw was de behoefte aan maatwerkverlichting voor elke ruimte. Zoals bijvoorbeeld het vals plafond met roosters op bovenstaande foto, waar de armaturen naadloos tussen passen. Of de ronde armatuur in de cafetaria op onderstaande foto, dat kaarsrecht hangt, ondanks dat het volledige gewicht gedragen wordt door slechts één ophangpunt. Onze flexibiliteit en ons vermogen om aanpassingen te maken aan standaardarmaturen was hierdoor extra belangrijk. Van technische tekeningen tot stalen, we boden voortdurend ondersteuning en expertise om aan alle verwachtingen te voldoen.

 

Anilo pendant in Antwerpen

Een iconisch resultaat

Het resultaat is een iconisch gerechtsgebouw dat de tand des tijds heeft doorstaan. Verlichting die naadloos opgaat in de architectuur en voldoet aan de hoogste normen op het gebied van functionaliteit en esthetiek, maakt van dit gebouw een indrukwekkende combinatie van oud en nieuw. Een visionair idee werd omgezet in een verbluffende realiteit, waarbij elke ruimte een uniek verhaal vertelt.

Op zoek naar verlichtingsoplossingen voor de renovatie van uw gebouw? Refitting, relighting of volledig nieuwe verlichting, we gaan samen met u op zoek naar de meest geschikte oplossing. Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons