20 augustus 2021

De juiste lichtsterkte voor een kinesistenpraktijk

Bij de nieuwbouw van de groepspraktijk kinesitherapie Motus in Herk-de-Stad hoort natuurlijk een aangepast lichtdesign. Omdat alles op voorhand moest worden bepaald in deze prefab-betonwoning, waren we vroeg in het bouwproces aan zet.

Na een initieel toonzaalbezoek, bekeken we met de klant het totaalconcept, het esthetische aspect en de gewenste lichtkleur en -sterkte, waarbij ook rekening moest worden gehouden met de Europese lichtnorm NBN EN 12464-1. Na een volledige studieronde en een uitgewerkt voorstel, overliepen we nog eens de details met de klant, voordat we tot de uitvoering van het lichtplan overgingen.

 

Praktijkruimte met bijzondere lichteisen

In deze ruimte staat de behandeltafel. Daarom plaatsten we lichtlijnen acentraal tegen de wand, om ervoor te zorgen dat de patiënt niet verblind wordt. Dit is de belangrijkste werkruimte voor een kinesistenpraktijk. Als het licht hier niet optimaal is, heeft dat een onaangenaam effect voor enerzijds de patiënten en anderzijds het werkcomfort van de kinesisten zelf.

Voor deze behandelruimte hielden we rekening met:

E (verlichtingssterkte): De geschikte lichtsterkte hangt af van verschillende factoren, zoals welke werkzaamheden in een ruimte worden verricht. In functie van de visuele vereisten van de taak stelt de Europese norm specifieke eisen in luxwaarden om optimaal comfort en lichtprestaties in een ruimte te garanderen.

U (gelijkmatige lichtverdeling uitgedrukt in uniformiteit): Dit is de verhouding tussen de laagste en gemiddelde verlichtingssterkte in een ruimte. Hoe hoger deze factor, hoe minder lichtpieken zich voordoen. Hierdoor zullen onze pupillen zich minder moeten aanpassen en kunnen dipjes van vermoeidheid worden vermeden.

Verblinding: Lichtbronnen in de kijkrichting kunnen rechtstreekse verblinding geven. De juiste plaatsing van de lichtarmaturen was hierbij essentieel voor het comfort van de (veelal liggende) patiënten.

Ra (kleurweergave-index): Voor de visuele beleving is het van belang dat de omgeving, de kleuren van voorwerpen en de huid van mensen op een natuurlijke manier worden weergegeven. Daarom mag de kleurweergave-index in alle werkruimtes niet lager zijn dan 80 Ra.

 

Toestelruimte en verbindingsruimtes met standaardnormen

Voor alle ruimtes behalve de praktijklokalen, konden we de standaardnormen hanteren. Dan is een lichtsterkte van 300 tot 500 Lux voldoende. Met een uniformiteit van 0,6 en een Ra-waarde van minstens 80 voldoen ook al deze ruimtes aan de Europese vereisten voor werkruimtes.

In de verbindingsruimten en aan de receptie schonken we extra aandacht aan het design met een zorgvuldig op elkaar afgestemd lijnenspel.

Ontwerp van buiten naar binnen met Multiline-expertise

Voor elk project met lichtlijnen stellen we proactief een dynamische look & feel voor om het architecturaal karakter te stimuleren. Buiten aan de gevel en aan de inkom voorzagen we daarom lineaire lichtsystemen met een unieke vorm. De buitenlichtlijnen bevatten waterdichte LED-strips en drivers. Tussen de houten latten aan de buitengevel werkten we met heel dunne profielen.

Interesse in onze expertise? Op zoek naar de ideale lichtlijnen volgens de laatste normen én met een oog voor design? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen u graag verder!

 

Gebruikte profielen:

  • REKTA 40 (in de ruimtes)
  • EDGE 55 (boven de balie) met traditionele aan- en uitschakelaar

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons