12 december 2023

Accentverlichting: creatief ontwerpen met licht

Verlichting is meer dan alleen het toevoegen van licht aan een ruimte; het is een kunstvorm die de sfeer en beleving van een heel gebouw opwaardeert. Bij Multiline begrijpen we de subtiliteiten van lichtontwerp en creëren we sfeerverlichting en accentverlichting die naadloos opgaat in de architectuur en de functie van een ruimte versterkt.

Lichtarchitect en klant bespreken samen het lichtontwerp van accentverlichting

Een spel van licht en schaduw

De benadering van accentverlichting staat haaks op veel conventionele normen. Een ontwerp voor indirecte wandverlichting is speelser, losser en richt zich op het subtiel beïnvloeden van het ontwerp en de sfeer van een ruimte.

Waar we voor kantoorruimten zeer nauwkeurig lichtberekeningen maken voor efficiënte lichtlijnen met rasteroptiek, gooien we onze aanpak bij indirecte verlichting om een heel andere boeg. We omarmen het spel tussen licht en schaduw. We bezorgen onze klanten hierbij de nodige 3D-renders die een realistisch beeld geven van hoe de ruimte eruit zal zien.

 

Sfeerverlichting in diverse ruimten

Sfeerverlichting of indirecte verlichting vindt zijn weg naar verschillende ruimten en projecten. In kantoren zien we het vaak terugkomen in refters, lounges, koffiehoeken en andere sociale ruimten. Hier staat het creëren van een gezellig effect centraal, wat enorm bijdraagt aan het welzijn van de medewerkers (WELL Building). In musea ontwerpen we specifieke kunstverlichting waarbij we werken met spotlights om zowel de kunst als de schaduwen op de beelden zelf te accentueren. We streven steeds naar balans en harmonie tussen sfeerverlichting en functionele verlichting, wat enkel mogelijk is dankzij onze ongelimiteerde mogelijkheden op vlak van maatwerk.

 

De ingrediënten van een creatief lichtontwerp

Voor onze lichtarchitecten is sfeerverlichting een creatieve uitlaatklep. Ons team, met achtergronden in zowel lichtontwerp als interieurarchitectuur, brengt deze twee werelden samen. We werken nauw samen met architecten, denken mee in voorontwerpfases, en garanderen de normen op kantoorvlak en de esthetische aspecten van interieurdesign.

Een goed voorbeeld hiervan is te zien bij Netropolix in kantorencomplex Square One in Geel, waar we carte blanche kregen voor een eerste voorstel. Het contrast van een wit plafond met zwarte armaturen creëert een visueel aantrekkelijke omgeving. De 3-fasen stroomrails op maat werden geïntegreerd in de lamellen van het klimaatplafond.

 

 

Ook het kantoorgebouw van studiebureau Abetec blinkt uit in harmonie tussen esthetiek en techniek. Hier combineerden we voor de refter spotmodules op de uiteinden, met centraal een plexi zone. Deze werden apart geschakeld om specifieke scènes te creëren naargelang de functie van de ruimte.

 

Grip: onze keuze voor wandverlichting

Enkele van onze producten voor sfeerverlichting, zoals het Grip wandarmatuur, zijn puur ontworpen om accenten te leggen. Deze armaturen zijn ideaal voor wachtzones en andere plekken waar subtiele verlichting gewenst is. Met variaties op bestaande profielen en de mogelijkheid om diverse RAL-kleuren en kleurtemperaturen te kiezen, bieden we eindklanten een breed scala aan keuzes.

Het doel is een samenhangende lichtervaring

Wat Multiline onderscheidt als leverancier van architecturale verlichting, is de consistentie in ons productgamma. Door hetzelfde type armaturen met verschillende lichteffecten in een project te gebruiken, creëren we een samenhangend beeld. We bewaken de uniformiteit in kleurtemperaturen en lakkleuren, zodat landschapskantoren en open zones visueel in balans blijven.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons