10 november 2021

Plafondverlichting op maat voor kantorencomplex Square One

Voor het nieuwbouw kantorencomplex Square One uit Geel waren we aan zet voor de plafondverlichting op maat van het gebouw.

plafondverlichting op maat

Voor het nieuwbouw kantorencomplex Square One uit Geel waren we aan zet voor de plafondverlichting op maat van het gebouw. In dit ontwerp van Archiles Architecten voorzagen we de verlichting in de kantoren op verschillende verdiepingen en de lunchruimte op de eerste verdieping.

Dit project kwam bij Multiline terecht via WATTT verlichting, onze verdeler uit Turnhout, die ons had aangeraden bij de architect. We maakten eerst een grondige lichtstudie. Het ging hier ook om de speciale SAPP®ceiling van de firma Interalu. Dit type van klimaatplafond heeft een bijzondere akoestische waarde en laat ook toe om een speciaal buizensysteem met koeling te installeren. De gebruikte armaturen passen perfect in lijn met de lamellen. We stemmen de kleur van de armaturen eveneens af op de RAL-kleur van het plafond.

Plafondverlichting op maat, volgens de regels van de kunst

We hebben bij dit project ten volle rekening gehouden met de Europese normen. De verlichtingssterkte is hier minimaal 500 lux tot maximaal 1000 lux, geregeld met een dimbaar systeem voor alle toestellen. Ongeacht de indeling van elke verdieping kan er dus per kantoor en per ruimte een aparte lichtsterkte worden ingesteld. Bovendien vroeg de klant ook om een centraal beheersysteem.

Verder waren lichtpieken niet gewenst, wat betekent dat we een goede lichtverdeling moesten garanderen. Zo zorgden we voor een uniformiteit van minimaal 0,6 (dit drukt de verhouding tussen de laagste en gemiddelde verlichtingssterkte in een ruimte uit). Met een efficiënte rasteroptiek (UGR<19) maakten we optimaal lichtcomfort mogelijk door verblinding te minimaliseren. Bij werkplekverlichting streven we immers telkens naar een ideale balans tussen het functionele en het esthetische, rekening houdend met de behoeften van de gebruikers.

In de lunchruimte voorzagen we 3-fase rails met spots om een iets gezelligere sfeer te creëren. Die spots werden dan gericht volgens ‘best practice’ om het beste resultaat voor de mensen in de eetruimte te realiseren.

Plafondverlichting op maat met de Rekta 30 SAPP

Deze lichtlijnen werden specifiek ontworpen voor het SAPP-klimaatplafond. Het lichtsysteem bestaat uit een lichtprofiel van 30x30mm waarop telkens een profiel van 30x60mm wordt geplaatst. Dit bovenprofiel is 500mm lang en bevat de driver. Het voordeel daarvan is dat je bij een defect niet het volledige plafond moet opengooien, maar dat je gewoon het betreffende armatuur kan losklikken om de defecte componenten te vervangen. Zo garanderen we efficiënte en gebruiksvriendelijke plafondverlichting.

Onze lichtoplossing bevatte ook noodmodules. Die zorgen ervoor dat 1 of 2 ledboards gaan branden via een batterij in de armatuur wanneer een onderbreking van de permanente stroomtoevoer wordt waargenomen. Op de vluchtweg geven deze ongeveer 1 lux licht en aan de brandhaspel ongeveer 5 lux, wat zeker voldoende is voor noodsituaties. De batterij biedt tot 1 uur permanentie en dat kan zelfs tot 3 uur worden opgetrokken indien wettelijk vereist, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Interesse in onze expertise? Op zoek naar de ideale lichtlijnen volgens de laatste normen én met een oog voor design? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen u graag verder!

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons