11 januari 2021

Verlichting @ kantoor Abetec: ongeziene harmonie tussen esthetiek en techniek

De juiste verlichting in een kantoor is cruciaal. Het zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling, is gemakkelijk te bedienen en past naadloos in elke ruimte. En als het even kan, is het ook van de esthetische bovenste plank. Studiebureau Abetec weet dat als geen ander en gaat steeds op zoek naar de snijlijn tussen techniek en esthetiek. Voor de lichtarmaturen in hun splinternieuwe kantoor vertrouwden ze die taak aan ons toe.

De vraag van Abetec

Als studie- en architectenbureau wilde Abetec kunnen uitpakken met hun gebouw. Daarom moest elk detail kloppen. Zowel op esthetisch als technisch en praktisch vlak.

 

Ze hadden enkele specifieke vereisten voor de verlichting van hun kantoor:

  • Een gelijkmatige lichtverdeling in de meeste ruimtes, met extra aandacht hiervoor in de burelen. Daar wilden ze een UGR (Unified Glare Rating) onder de 19.
  • De armaturen moesten gekoppeld worden aan het algemene alarmsysteem.
  • Sommige ruimtes worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De verlichting moest naargelang de activiteiten aangepast kunnen worden

 

Het resultaat

De inkom

Een groene moswand is de eyecatcher van de inkomhal. Om die te accentueren, plaatsten we stralers gericht op de wand. Wij voorzagen een stroomrail met adapter en speciale beugeltjes die naadloos mee in het SAPP-plafond zitten verwerkt. Hierop werden de stralers geplaatst.

De refter/seminarieruimte

Abetec voorzag in hun nieuwe gebouw een grote lunchruimte die ook gebruikt wordt voor onder meer seminaries. Wij plaatsten hier zowel Rekta 30 SAPP-lichtlijnen met een PMMA-cover als spotjes. Beide type armaturen kunnen apart geschakeld worden. Tijdens de lunch zullen de lichtlijnen meestal branden, tijdens een presentatie of event ’s avonds zorgen de spotjes voor de juiste sfeer.

De kantoren

Zeker in de kantoorruimtes zijn een gelijkmatige lichtverdeling en minimale verblinding cruciaal. Een te groot contrast tussen fel licht en donkere hoekjes is oncomfortabel en te vermijden. Wij integreerden daarom ook hier onze Rekta 30 SAPP lichtlijnen met beeldschermraster in het plafond en plaatsten die op de juiste plekken in elke ruimte. Het resultaat is een optimaal visueel comfort.

verlichting kantoor

De gangen

De verlichting in de gangen resulteerde in een straf staaltje maatwerk. Hele lange, ononderbroken lichtlijnen volgden de muren van de gang. We gebruikten hoekprofielen en assembleerden tot lengtes van 5 meter uit 1 stuk. Zoals u op de foto’s kan zien, kwam onze verlichting langs een metaalstrekplafond. Een bewuste keuze, want als studiebureau wil Abetec ook de technieken in hun gebouw tonen.

 

Een uitdaging: toen de lichtsystemen geïnstalleerd werden, bleek dat de muren niet overal even recht waren, terwijl onze lijnen dat uiteraard wel waren. Onze eigen techniekers zorgden voor ondersteuning op de werf en losten met afstandhouders het probleem op.

De vergaderzalen

We rustten de vergaderzalen uit met lichtlijnen en spots. Die spots staan standaard aan en zijn vooral interessant tijdens een presentatie. Zo is de ruimte niet overbelicht en kan iedereen het scherm goed zien.

 

Moeten er in de ruimte plannen bekeken worden? Dan zijn de lichtlijnen geschikt als algemene verlichting. Beide soorten verlichting kunnen dus apart geschakeld worden.

verlichting kantoor

Ontdek onze verlichting voor uw kantoor

Op zoek naar lichtarmaturen die mooi zijn, technisch kloppen en vlot te installeren zijn? Ontdek hoe wij op maat van uw ruimtes de perfecte verlichting ontwikkelen. Contacteer ons zeker voor vrijblijvende informatie en steek uw licht op bij Multiline.

 

Gebruikte armaturen

 

Gegevens

Projectnaam: Abetec
Locatie (stad): Zele, België
Architect: Abetec
Studiebureau: Abetec
Installateur/Verdeler: Detech
Fotograaf: Bart Gosselin

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons