23 april 2024

Goedkoop is duurkoop: waarom u beter niet bespaart op een lichtplan

U bent waarschijnlijk bekend met de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Toch durven bouwheren of installatiebedrijven dit nog te vergeten bij de keuze van verlichtingsoplossingen. Dit is natuurlijk niet onbegrijpelijk, wanneer het een uitdaging is om binnen een bepaald budget te blijven zonder in te boeten op kwaliteit en functionaliteit. Maar hoe herkent u dan een ‘duurkoop’? En wat zijn de meest voorkomende valkuilen bij de opmaak van een lichtplan?

lichtplan uitwerken

De verleiding om te besparen

Een installatiebedrijf ervaart vaak druk om op kosten te besparen bij het uitwerken van een verlichtingsvoorstel. De verleiding om af te wijken van het oorspronkelijke bestek is groot, vooral als dit kan resulteren in financiële voordelen. Maar is het op langere termijn werkelijk goedkoper? En welke nadelen ontstaan er bij het afwijken van een bestek? Dit zijn de 3 valkuilen bij de zoektocht naar kwalitatieve en betrouwbare verlichtingsoplossingen.

 

Lichtplan bespreken

Valkuil 1: een lichtplan zonder lichtstudie

Een lichtplan opstellen, gebaseerd op een grondige lichtstudie, is cruciaal om ervoor te zorgen dat de gekozen verlichtingsoplossingen voldoen aan de vereisten en verwachtingen van het project. Het is van groot belang dat bouwheren en installatiebedrijven zich laten begeleiden door experts op het gebied van verlichting. Het nemen van beslissingen op basis van prijs alleen kan leiden tot teleurstellingen en extra kosten op lange termijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat de keuze voor kwaliteit en betrouwbaarheid uiteindelijk de beste investering is, zelfs als dit initieel duurder lijkt.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de waarde van expertise en ondersteuning van een betrouwbare partner zoals Multiline. Het is essentieel om te begrijpen wat er achter de prijs van een product schuilgaat en welke valkuilen er zijn bij het kiezen voor goedkopere opties. Bij Multiline denken we steeds kritisch mee met zowel bouwheer als installatiebedrijf om te kiezen voor de beste kwaliteit binnen het budget.

 

Armaturen installeren

Valkuil 2: rekenen op korte termijn

Het is verleidelijk om te denken dat goedkopere armaturen of het weglaten van bepaalde functies verstandig is om binnen budget te blijven. Echter, de initiële besparingen kunnen op lange termijn resulteren in hogere kosten. Minderwaardige componenten kunnen leiden tot meer reparaties en onderhoud, wat uiteindelijk duurder kan zijn dan investeren in hoogwaardige, duurzame verlichtingsoplossingen vanaf het begin.

Valkuil 3: inboeten op installatiegemak

Hoe vlot kan de installatie op de werf verlopen? Moeten de armaturen nog gemonteerd worden? Wordt iedere armatuur apart geprogrammeerd? Zit dit allemaal inbegrepen in de prijs? Dit zijn één voor één belangrijke vragen bij de keuze van een verlichtingsoplossing.

 

 

Opnieuw is de service en ondersteuning van de fabrikant cruciaal om de plaatsing efficiënt en foutloos te laten verlopen. Bij Multiline blinken we uit in onze leveringen. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat al onze producten en onderdelen zorgvuldig gesorteerd en klaargezet worden, zodat op de werf snel duidelijk wordt welke armaturen in welke ruimte moeten komen. Bij sommige bedrijven is dit een detail, maar wij begrijpen dat dit een groot verschil maakt voor een installateur van verlichting, en bijgevolg ook voor de bouwheer.

Kies voor een partner met knowhow

Het is verleidelijk om te kiezen voor goedkopere opties om kosten te besparen, maar dit kan uiteindelijk leiden tot meer problemen en hogere kosten op het einde van de rit. Het is daarom cruciaal om samen te werken met een betrouwbare partner zoals Multiline. Wij bieden graag expertise en ondersteuning bij het opstellen van een lichtplan en het kiezen van de juiste verlichtingsoplossingen. Neem contact op als u op zoek bent naar een betrouwbare partner die u bijstaat doorheen heel het proces.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons