16 oktober 2023

Accentueer uw gebouw met architecturale buitenverlichting

Buitenverlichting heeft een grote invloed op de esthetiek, veiligheid en functionaliteit van een gebouw. Door buitenverlichting strategisch in te zetten, kan men bepaalde kenmerken van een gebouw benadrukken of de algehele uitstraling definiëren. In ons aanbod vindt u verschillende producten terug die specifiek inzetbaar zijn als buitenverlichting. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van architecturale buitenverlichting.

Architecturale buitenverlichting

Er bestaan verschillende uitvoeringen van buitenverlichting:

  1. Grondinbouwarmaturen (spots)
  2. Stralers (op een spie)
  3. Paalarmaturen
  4. Mastarmaturen
  5. Plafond- en wandarmaturen

Een specifiek type armatuur wordt gekozen in functie van de architectuur van het gebouw en afhankelijk van het gewenste lichteffect. Wanneer het lichteffect primeert, worden meestal spots of stralers ingezet, bijvoorbeeld om struiken, bomen of gevels aan te lichten. Grondinbouwarmaturen worden meestal gekozen om de verlichting te laten opgaan in het geheel. Stralers zijn nodig om objecten van bovenaf te verlichten. Wandelpaden of parkeerplaatsen worden op hun beurt meestal belicht door mastarmaturen en paalarmaturen, die meestal overeenstemmen met de architectuur van het gebouw.

Het assortiment van Multiline biedt een ruime waaier van productfamilies zoals Clip en Artres, welke zowel beschikbaar zijn als paal-, mast- en wandarmatuur. Nio is dan weer een veelzijdig paalarmatuur verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Met enige trots voegen we hier aan toe dat enkele van onze armaturen zoals Metro, Artres en Nio bekroond werden met de gerenommeerde designprijzen IF design award en European design award.

 

Nio buitenverlichting

Hermetisch productontwerp

Een belangrijke vereiste voor buitenverlichting is de waterdichtheid. Daarom verschilt buitenverlichting op technisch vlak van binnenverlichting. Een hermetisch ontwerp met waterdichte behuizing zorgt ervoor dat de elektronische componenten niet vochtig worden. Bij grondinbouwarmaturen of masten, die bijvoorbeeld 80 cm in de grond verankerd worden om de stabiliteit te garanderen, is dit extra belangrijk.

Voor buitenverlichting geldt dan ook een hogere bescherming die minimum IP44 moet zijn. Bij Multiline worden de meeste armaturen voor buiten in IP65 of IP67 vervaardigd, wat een volledige bescherming biedt tegen stof en aanraking in combinatie met waterstralen vanuit alle richtingen of een onderdompeling tot 1 meter diepte en gedurende 30 minuten. Voor ons waterdicht lichtlijnsysteem Tube 90 gingen we nog een stap verder met een slagvastheid IK10. Dit maakt Tube 90 uitermate geschikt voor gebruik op openbare plaatsen, zoals de treinstations van de Nederlandse spoorwegen.

 

verlichting openbare ruimte

 

We testen al onze armaturen zorgvuldig. Grondinbouwarmaturen worden bijvoorbeeld volledig onder water gedompeld. Daarnaast leveren we deze armaturen met een voorgemonteerde aansluitkabel zodat de hermetische behuizing altijd intact blijft bij installatie. Deze kabel is steeds voorzien van een waterslot die een waterdichte en luchtdichte elektrische aansluiting garandeert.

Lichtstudies voor buitenverlichting

Afhankelijk van de gewenste lichtopbrengst, doen we de nodige lichtberekeningen. Wanneer we een lichtstudie doen voor buitenverlichting, houden we rekening met de volledige omgeving. Om een boom te belichten doen we onze berekeningen bijvoorbeeld op basis van de boomsoort, de leeftijd van de bomen, enz. Zo weten we hoe groot de kruin wordt en kunnen we de uitstralingshoek van de spots bepalen. Uiteindelijk brengen we alle objecten en oppervlakken gedetailleerd in kaart.

 

Zet uw project in de spotlight met de armaturen van Multiline

Buitenverlichting is een cruciaal element in de architectuur van een gebouw en kan de esthetiek, veiligheid en functionaliteit verhogen. Multiline denkt steeds mee met de klant om een zowel aantrekkelijk als praktisch project te verwezenlijken. Onze armaturen zijn beschikbaar in standaarduitvoeringen, of volledig op maat. Neem contact op voor meer info over ons aanbod.

 

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons