9 maart 2023

Product designer Stan Maes deelt zijn visie op architecturale verlichting

Al enkele jaren werken product designer Stan Maes en Multiline samen aan de ontwikkeling van innovatieve ontwerpen voor architecturale verlichting. Dankzij deze vlotte samenwerking zijn onder andere de lichtarmaturen Biko, Nio, Grip en Plato ontstaan. Stan Maes neemt ons mee in het proces van idee tot ontwerp.

Product designer Stan Maes

“Na de eerste kennismaking met Multiline was er onmiddellijk een klik. Hierdoor zaten we al snel op dezelfde golflengte.” vertelt Stan. “Bij de eerste samenwerking kreeg ik quasi carte blanche. Ik wist dat Multiline werkt met LED-verlichting in extrusieprofielen, maar daarbuiten kreeg ik creatieve vrijheid. Ik zie het als mijn taak als product designer om de waaier van mogelijkheden zo breed mogelijk open te trekken.”

 

Grip

Af en toe buiten de lijntjes kleuren

“Af en toe is het interessant om buiten de lijntjes te kleuren en verder te kijken dan de inhoud van een briefing. Vanuit deze gedachtegang zijn Biko en Nio ontstaan. De vrijheid die ik kreeg heeft ertoe geleid dat we 2 nieuwe, originele ontwerpen op de markt konden brengen. Nadien volgden ook Grip en Plato.”

“Natuurlijk mag ik niet té ver gaan in die vrijheid. Bij iedere aanvraag duik ik dieper in de identiteit en de geschiedenis van de klant. Het is de bedoeling om evolutionair voor de dag te komen, niet revolutionair. Zo is ieder nieuw product voor de klant een nuttige aanvulling op het bestaande aanbod.”

 

Synergie met andere sectoren

“Tot op vandaag loopt de samenwerking met Multiline heel vlot. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Dat zorgt voor een open samenwerking. Bij andere klanten neem ik soms een veel groter deel van het proces voor mijn rekening. Bij Multiline lever ik voornamelijk ideeën die ze zelf technisch verder uitwerken. Zij hebben hiervoor een interne engineeringafdeling met de nodige knowhow en ervaring. Indien er aanpassingen moeten gebeuren, koppelen we terug met respect voor elkaars inbreng. Het belangrijkste aan mijn rol in dit verhaal is het frisse, creatieve perspectief.”

“Naast de armaturen voor Multline heb ik eerder ook decoratieve en openbare verlichting ontworpen, maar mijn klanten komen in het algemeen uit heel uiteenlopende sectoren. Van laadpalen tot sportproducten en medische toepassingen. Die synergie met andere sectoren maakt het net interessant voor Multiline.”

 

“Nio staat bij mij in de tuin. Daar geniet ik elke dag van”

“Ik vind het nuttig om mijn ontwerpen ook in mijn eigen woning als het ware tentoon te stellen. Als er bezoek komt, geef ik graag een woordje uitleg in de hoop dat mijn klanten daarvan kunnen profiteren. Ik vind het fijn om op die manier een extra bijdrage te realiseren. Nio staat bijvoorbeeld bij mij in de tuin. Niet toevallig, want met Nio wonnen we een European Product Design Award. Een noemenswaardig kwaliteitslabel, zowel voor producent als ontwerper. Daar geniet ik elke dag van. Zowel overdag zonder licht, als ‘s avonds wanneer ik het terras verlicht.”

Samen naar de meest circulaire lichtbron

Multiline onderzoekt al meerdere jaren de rol van circulariteit in de ontwikkeling van armaturen. De lessen die we hieruit trekken worden vandaag al geïmplementeerd. Bijvoorbeeld het retrofitten van oudere toestellen om de energetische prestaties te verbeteren, of door het gebruik van extrusieprofielen uit gerecycleerd aluminium en dankzij een productaanbod dat in lijn is met de Zhaga standaard.

Stan ziet verschillende opportuniteiten door de onderlinge ervaring met circulariteit: “Ik ben sinds kort gediplomeerd Circular Ambassador, erkend door Vlaanderen Circulair. Daarom zou een interessante toekomstige samenwerking zijn om een volledig circulair armatuur te ontwerpen. Daarbij denk ik aan 3 basisprincipes van een circulaire economie:

  1. Reuse: zoveel mogelijk producten en grondstoffen hergebruiken.
  2. Rethink: de economie fundamenteel anders benaderen. Bijvoorbeeld een huurmodel ontwikkelen voor verlichting.
  3. Repair: armaturen herstellen in plaats van vervangen. Als we onderzoeken welk onderdeel het meeste stuk gaat, blijft 90% van de armaturen langer in gebruik.

Multiline hanteert al verschillende van deze principes. Daarom zou ik graag ook samen andere denkpistes verkennen. Zo kunnen we circulariteit nog meer promoten in de sector van architecturale verlichting.”

Op zoek naar originele architecturale verlichting?

Als trendsetter in de wereld van architecturale verlichting zijn onze armaturen zowel op vlak van design als techniek tot in de fijnste puntjes uitgewerkt. Diezelfde missie trekken we door naar ieder project. Benieuwd naar welke producten passen bij uw project?

Doe inspiratie op via onze website of neem contact op voor een voorstel op maat.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons