7 augustus 2022

Esthetische verlichting voor ‘Acasus’, het West-Vlaamse kenniscentrum voor duurzaam wonen

Esthetische verlichting met aandacht voor architectuur en techniek. Dat realiseerde Multiline voor het kenniscentrum ‘Acasus’ te Veurne, met volledig lichtplan en studie tot levering van de lichtarmaturen. Het resultaat vormt een inspirerend geheel.

Esthetische verlichting Acasus Veurne

Acasus is het inspiratie- en kenniscentrum rond duurzaam wonen, bouwen en renoveren in West-Vlaanderen. Voor een gebouw dat duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel draagt, speelt ook verlichting een grote rol. Het Gents architecten- en studiebureau DENC-studio bracht daarom een heel duidelijke opdracht: de ruimte laten spreken door middel van esthetische verlichting.

Esthetische verlichting Acasus Veurne

Een lichtplan om U tegen te zeggen

Verlichting en architectuur moeten met elkaar spreken. Dat streefdoel is in dit project zeker en vast behaald, dankzij een goede wisselwerking tussen de opdrachtgever en onze lichtarchitecte: Evy.

“Bij deze realisatie begonnen we met een lichtplan op maat. Dit bevat alle nodige lichtberekeningen, in functie van reflectiewaarden van de wanden, meubels, inrichting, kleuren, enz. Op basis van dat lichtplan bepalen we de lichtkleur, de armaturen en de lichtsterkte. Zo creëren we een gezond evenwicht tussen techniek en esthetiek.”

Bijzondere dakconstructie

De speciale dakconstructie van Acasus bestaat uit meerdere balken onder verschillende hoeken met afwijkende afmetingen. Centraal hierin staat een vijfhoekige opstelling boven de balie. Daarnaast is er een hoogteverschil in de dakconstructie. Het plafond gaat namelijk van heel laag naar heel hoog in de nok.

Om dit concept te versterken, bestaan de profielen van de armaturen eveneens uit verschillende lengtes. Hierdoor draagt de verlichting bij aan de dynamiek in de ruimte, met de nodige aandacht voor de lichtopbrengst.

Combinatie van opbouw- en inbouwarmaturen

Het gebouw bestaat uit een combinatie van nieuwbouw en renovatie. In het gerenoveerde deel zijn de armaturen ingebouwd om op te gaan in de ruimte. In het nieuwe deel daarentegen zijn de lichtarmaturen opgebouwd om het concept van het plafond te versterken. Dit geeft een extra dynamische toets aan de ruimte.

Esthetische verlichting Acasus Veuren

Zowel de inbouw- als de opbouwarmaturen zijn van de reeks Rekta 65×65. Ieder profiel van Multiline heeft namelijk een pendel-, een opbouw- en een inbouwversie. Dezelfde profielen zijn zo beschikbaar in meerdere uitvoeringen, wat voor een samenhangend geheel zorgt.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons