21 december 2022

Dynamische verlichting voor woonzorgcentrum Ocura

Voor de verlichting in woonzorgcentrum Ocura in Herk-De-Stad leverde Multiline lichtlijnsystemen op maat van de cafetaria/ontmoetingsruimte. Het doel was om een gezellige, interessante perceptie van de ruimte te creëren. Een moeilijke, maar boeiende uitdaging voor onze lichtarchitecte Evy en onze productieafdeling. Evy vertelt hoe deze realisatie tot stand kwam.

Verlichting woonzorgcentrum

“Om dynamiek toe te voegen aan een anders rechtlijnige ruimte, ontwierp studiebureau Macobo – Stabo een creatieve oplossing om de ruimte tot leven te brengen met verlichting. Hiervoor beschreven ze armaturen van Multiline in het lastenboek, omdat ze al bekend waren met onze hoge kwaliteit van maatwerk.”

Een complexe puzzel

“Het ontwerp van de lichtlijnen was geen eenvoudige puzzel.” vertelt Evy. “In een woonzorgcentrum moeten we er rekening mee houden dat deze ruimte voornamelijk gebruikt wordt door ouderen. Belangrijk hierbij is de stelselmatige achteruitgang van de ogen. Waar in een kantooromgeving een lichtsterkte van 500 lx zou volstaan, moeten we hier uitgaan van het dubbel, zoals opgenomen in de nieuwe Europese norm EN-12464-1. Aangezien de lichtlijnen kriskras over het plafond lopen, was het geen makkelijke opgave om deze lichtsterkte over de hele ruimte te voorzien. Iedere vierkante meter moet voldoende verlicht worden, dus er mogen nergens schaduwvlekken opduiken. Daarnaast zitten er ook luidsprekers, ventilatieroosters en rookmelders op het plafond die de plaats voor de lichtlijnen beperken. Hoewel de ruimte beschikt over grote raampartijen, mogen we hier geen rekening mee houden bij de lichtberekeningen. Ook ’s avonds en op donkere dagen moet er steeds voldoende lichtopbrengst zijn.”

 

Verlichting woonzorgcentrum Ocura

Hoge mate van precisie

Evy: “Deze hoge eisen konden beantwoord worden met Rekta 65 in plafondopbouw met doorlopende plexi. Het was belangrijk om de productietekeningen nauwkeurig uit te tekenen zodat er geen schaduwvlekken zouden ontstaan op de plexi. De LED inserts waren beschikbaar in maten van 7, 14 en 28 cm, die goed moesten overeenkomen met de totale lengtes van de lichtlijnen.”

“Onze armaturen zijn beschikbaar in meer dan 200 verschillende RAL kleuren. Voor de verlichting van het woonzorgcentrum, zijn de profielen volledig wit gelakt. Wit creëert rust en ruimte in de zaal. Een andere kleur zou te dominant zijn, aangezien het patroon van de lichtlijnen al enorm in het oog springt.”

 

Rekta 65 als verlichting in woonzorgcentrum

Zhaga gecertificeerd

“Een laatste troef van deze armaturen is dat de LED inserts voldoen aan de Zhaga standaard. Dit betekent dat de iedere insert individueel vervangbaar is door een insert met dezelfde lichtopbrengst van eender welke fabrikant. Stel dat een insert het begeeft na 10 jaar, hoeft men enkel ter hoogte van die insert het profiel te openen en de insert te vervangen. Dit is een belangrijke meerwaarde op gebied van duurzaamheid.”

 

Verlichting ontmoetingsruimte woonzorgcentrum

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons