14 maart 2022

Nieuwe kantoren VMA: een showroom voor maatwerkverlichting

Als je ’s avonds op de Kortrijksesteenweg langs Sint-Martens-Latem rijdt, zie je de blauwe gloed van het hoofdkantoor van VMA. Een fonkelnieuw gebouw voorzien van onze maatwerkverlichting. Een heuse showroom voor VMA, expert in multi-technische installaties en technologie. Wij spraken met Alex, projectmanager en een van de verantwoordelijken voor dit project.

inkomhal vma maatwerkverlichting blauw

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Vertrouwen in de maatwerkverlichting van Multiline

“Voor de verlichting van onze nieuwe kantoren legden we de lat zeer hoog”, begint Alex. “We zochten functionele armaturen die er ook nog eens mooi uitzien én goed geïntegreerd kunnen worden in een klimaatplafond. Zowel voor de afmetingen als de kleur was maatwerkverlichting de beste optie. Zo kwamen we al snel bij Multiline terecht. We kenden de kwaliteit van hun maatwerk omdat we voorheen al verschillende speciale projecten samen hadden gerealiseerd, waaronder bibliotheek De Krook in Gent. Na het eerste contact tekenden ze op basis van het plafondplan al meteen de hele inplanting van de verlichting uit. Dat gaf veel vertrouwen voor de rest van het project.”

 

Democenter voor onze klanten

“Het opzet van ons nieuw kantoorgebouw was om er een heuse showroom van te maken”, gaat Alex verder. “Zo kunnen we aan onze klanten laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met verlichting en techniek. De meeste armaturen hebben een dubbele functie. In de traphallen combineren we algemene verlichting met noodverlichting. In de inkomhal en gangen maken we de combinatie van tunable white en RGB-verlichting. Verder hebben we in de kantoren eveneens tunable white toegepast.”

“De tunable white verlichting gebruiken we in een Human Centric Lighting concept. Dat wil zeggen dat de verlichting de kleurtemperatuur en intensiteit van het zonlicht simuleert doorheen de dag. Volledig automatisch gestuurd met daglichtsensoren. Human Centric Lighting stimuleert ons natuurlijk bioritme en creëert zo een aangenamere werkomgeving. Het is geen volledig nieuw concept, maar het is wel de eerste keer dat we het zelf op deze schaal toepassen.”

 

Veel aandacht voor het installatiegemak

“Het maatwerk van Multiline stopt niet bij de armatuur zelf. Er is ook veel aandacht voor het installatiegemak. We wilden de onderkant van de armaturen in dezelfde lijn als de onderkant van het klimaatplafond voorzien. Eerst dachten we aan gependelde armaturen die we dan konden bijregelen met staaldraden. Het zou echter veel tijd kosten om elke armatuur afzonderlijk perfect af te stellen. Daarom ontwikkelde Multiline een beugel die we eenvoudig konden bevestigen aan de plafondstructuur. Met deze beugel was het kinderspel om de armatuur mooi in hetzelfde vlak als het plafond te krijgen.”

“Voor de gangen plande Multiline zelfs een meeting in met de plafondbouwer om te bekijken hoe de armaturen het best bevestigd konden worden. Als je de maatwerktoestellen wilt ophangen, moet je normaal enkele ledboards eruit halen, het profiel ophangen en dan de ledboards er terug inklikken. In dit geval maakte Multiline het mogelijk om met Wieland stekkers de koppeling tussen de profielen langs de bovenkant te maken. Dat maakt de installatie veel gemakkelijker. Nog een voordeel van maatwerkverlichting! Als je met een standaard toestel werkt, is zoiets niet mogelijk.”

 

Blauwe sfeerverlichting

“De armaturen in de inkomhal en kantoren hebben ook een dubbele functie”, besluit Alex. “Overdag gebruiken we de tunable white verlichting. Als iedereen naar huis is, schakelen we over op blauwe sfeerverlichting. Samen met de ledstrips die we aan de buitenkant in de gevel verwerkten, wordt het gebouw in een blauwe gloed gehuld. Dezelfde tint blauw als onze logokleur. Een leuk extraatje dat ons gebouw herkenbaar maakt in de omgeving.”

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons