19 augustus 2021

Verlichting en akoestiek in één: een efficiënte oplossing?

Een goede akoestiek is erg belangrijk voor de beleving van ruimtes waar veel mensen samenkomen. U wilt niet dat het gaat galmen, maar anderzijds moet gezellig geroezemoes wel mogelijk zijn. Een delicaat evenwicht, waarbij de plaatsing van de verlichting een rol van betekenis kan spelen.

verlichting en akoestiek

Akoestiek wordt al wel eens vergeten en komt vaak pas op het einde van een project in het vizier, wanneer het probleem effectief ‘hoorbaar’ wordt. De installatie van verlichting is typisch ook één van de laatste fases van een bouwproces. Hét ideale moment om beide aspecten te combineren.

Zo waren we aan zet bij de realisatie van het restaurant The Greenhouse, een toevoeging aan het hotel NH Schiphol Amsterdam, waar ook evenementen plaatsvinden. De glazen overdekking, die er spectaculair uitziet, zorgde voor een onaangenaam akoestisch effect in het restaurant. Gelukkig werd hierop goed geanticipeerd door de architect van het project, door het inschakelen van een lichtdesigner* die eveneens aandacht had voor de akoestiek.

verlichting en akoestiek

Gerichte oplossingen

Onze akoestische producten zijn misschien iets minder gekend, maar daarom zeker niet minder effectief. Er bestaan twee varianten:

Atlantis – akoestische panelen langs de profielen (5cm dik) die alleen in rechthoekige vorm bestaan. Dit materiaal, geflokt basotect, is de top op het gebied van akoestisch materiaal.

Plato – dunnere panelen waarin de lichtelementen zijn verwerkt (2cm dik). Hier zijn verschillende vormen mogelijk, wat vooral meer designvrijheid geeft, met een kleine akoestische toegeving.

Design versus geluidsabsorptie

De Atlantis is uiteraard op akoestisch vlak de beste oplossing, maar in sommige gevallen moet er een goede balans gevonden worden tussen design en geluidscomfort, waarbij de dunnere Plato-panelen een goed alternatief zijn. Sowieso houden we rekening met alle akoestische materialen zoals planten, de vloer, tapijten, etc. Voor het project in Amsterdam werd resoluut gekozen voor de 5cm dikke panelen, omdat het om een omvangrijk akoestisch probleem ging.

We kunnen ook perfect berekenen hoeveel akoestische panelen nodig zijn in een ruimte, in functie van de absorptiecurve en het lichtdesign. De Atlantis kan met het merendeel van de lichtarmaturen in ons gamma worden gecombineerd, al dan niet met contragewichten in functie van de positionering van de panelen. Bij verdere akoestische problemen kunnen deze panelen ook achteraf worden bevestigd aan de armaturen of tegen de muur.

Onze combinatie verlichting en akoestiek is een zeer praktische oplossing, waarbij u een bepaald design kunt nastreven.

 

Verlichting en akoestiek gecombineerd: win-win

Wilt u naast de perfecte verlichting en akoestiek in uw gebouwen? Daar kunnen wij u perfect in adviseren. Wij vernemen het graag als u interesse heeft in een vrijblijvende kennismaking!

Of download hier onze catalogus voor een zicht op ons aanbod.

 

*Het inschakelen van een lichtdesigner is courant in Nederland. Deze expert treedt op als lichtadviseur en neemt daarbij ook de akoestiek onder de loep. In België bestaat deze functie niet, maar nemen wij deze adviesrol op.

 

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons