7 juni 2022

Verlichting bedrijvencentrum: niveautje hoger in de traphal

Waregem Business Park is de thuisbasis van een tiental bedrijven. Hoe uiteenlopend hun activiteiten ook zijn, er is één constante: ze verzetten hun werk onder onze verlichting. Quality & Development Stijn Pittomvils over de esthetische en technische uitdagingen in dit project. “Ik merk dat bij soortgelijke projecten de plafondkleur nog te vaak over het hoofd wordt gezien.”

verlichting bedrijvencentrum

Waregem Business Park, dat zijn meerdere gebouwen, verschillende type ruimtes en een mix aan bedrijven. Aan ons om de lichtstudie te vertalen in de juiste verlichting. Van de kantoren over de gangen tot in de traphallen.

“Eigenlijk hebben de kantoorruimtes de armatuur bepaald”, begint Stijn. “Hier waren SAPP-klimaatplafonds voorzien. Onze Rekta 30 laat zich hier mooi in integreren.” Die armatuur is de rode draad doorheen de verlichting van het bedrijvencentrum.

 

 

“Doordat ze dezelfde breedte hebben als de lamellen, kan de installateur ze in dezelfde lijn plaatsen. Zo blijft het lijnenspel intact en gaat de verlichting op in het geheel.”

 

 

“Lichttechnisch stelt een kantooromgeving uiteraard enkele specifieke eisen. Zo moet onder andere het lichtbeeld mooi homogeen zijn. Een ander belangrijk aandachtspunt is de UGR of Unified Glare Rating: die moet kleiner zijn dan 19 om verblinding uit te sluiten. Daarom hebben we louvres voorzien in de armaturen van de kantoren.”

“Een extra uitdaging voor de verlichting van dit bedrijvencentrum waren de verschillende plafondkleuren”, gaat Stijn verder. “Want die hebben weldegelijk een impact op het lichttechnische.”

“Ik merk in de praktijk dat dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dan wordt eenzelfde oplossing zowel geïntegreerd in een kantoor met een zwart als een wit plafond. In het eerste zal het resultaat te donker zijn, in het tweede bestaat het risico op verblinding. Wij houden hier wél rekening mee in onze berekeningen.”

Nog een argument om te kiezen voor Rekta 30: deze armatuur is een alleskunner. “Naast de standaarduitvoeringen, is bij al onze armaturen ook maatwerk mogelijk. Die combinatie maakt dat we de Rekta 30 doorheen het hele Park konden inzetten: receptie, vergaderzalen, gangen, traphallen… .”

 

 

“Voor traphallen wordt te vaak enkel naar het functionele gekeken. In dit project tonen we dat traphalverlichting ook mee in het totaalconcept kan.”

“Het oogt als één lange lichtlijn, die doorloopt over de verschillende verdiepingen. Geïntegreerde detectoren zorgen voor een aanschakeling van het licht over de hele traphal en de ingebouwde noodmodules maken een veilige evacuatie mogelijk in noodsituaties ”, besluit Stijn. “Om alles perfect te krijgen, ondersteunden we de installateur bij het programmeren van deze detectoren ter plaatse.”

Nog meer ontdekken over dit project? En dan vooral over het duurzame aspect van onze lichtkeuzes voor de verlichting van dit bedrijvencentrum? Stijn vertelt erover in onderstaande video:

 

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons