2 september 2021

Akoestische verlichting met designtoets bij The Greenhouse – NH Schiphol

The Greenhouse, het restaurant van NH Schiphol, doet zijn naam alle eer aan. Restaurantbezoekers tafelen er tussen het groen in een constructie die doet denken aan een glazen kweekkas. Onze akoestische verlichting draagt er zowel op esthetisch, lichttechnisch als akoestisch vlak bij aan een aangename restaurantbeleving.

akoestische verlichting

De unieke setting van The Greenhouse hield enkele uitdagingen in op het vlak van verlichting én akoestiek:

  • Zowel het plafond als de wanden bestaan volledig uit glas. Dat zorgt voor een minder goede akoestiek. Gelukkig hebben wij verschillende oplossingen op het vlak van akoestiek. Lees er hier meer over.
  • Het is een uitdaging om pendelarmaturen correct op te hangen aan een glazen plafond.

Norbert Staneke, projectmanager bij Lichtwerkt Nederland, werkte een volledig lichtplan uit dat bovenstaande uitdagingen ondervangt, en bovendien perfect past binnen het esthetische totaalplaatje van het restaurant.

 

Zwevende lichtarmaturen

Norbert Staneke: “Samen met de manager van NH Schiphol, het projectmanagement van C&R Hospitality Services en de verantwoordelijke interieurarchitecten van B+B Interieurarchitectuur zijn we op zoek gegaan naar een lichtoplossing die zowel esthetisch als technisch binnen deze kas paste. Op basis van de ideeën die uit onze brainstormsessies kwamen, hebben we een lichtplan opgesteld met daarin onder meer de lineaire armaturen van Multiline.”

Zo werd er een railsysteem in matzwart geïnstalleerd, dat met haast onzichtbare staalkabels aan de constructie is bevestigd. Hieraan werd vervolgens de akoestische verlichting opgehangen. De lineaire armaturen en het railsysteem vormen visueel één geheel en lijken als het ware te zweven.

Akoestische verlichting ter ondersteuning

Tijdens de verdere uitwerking van het interieurconcept werd duidelijk dat er ook nog nagedacht moest worden over de akoestiek in het restaurant. Het glazen plafond zorgt immers voor een uitdaging op het vlak van akoestiek, wat natuurlijk belangrijk is in een restaurantsetting waar u rustig wil tafelen en praten met uw gezelschap, zonder dat achtergrondgeluiden uw gesprekken overstemmen.

Norbert: “Planten, tapijt en andere akoestische materialen waren een deel van de oplossing. Daarnaast heb ik geopperd om akoestische panelen met beugels te bevestigen aan de lineaire armaturen van Multiline. Ik wist dat Multiline deze producten in hun aanbod had, en zij dus met de Atlantis voor een oplossing op maat konden zorgen.”

Elk moment een eigen sfeer

Belangrijk was dat de verlichting aangepast kon worden aan verschillende functies of momenten. Norbert: “Bij het ontbijt diende de verlichting een andere sfeer op te wekken dan bijvoorbeeld bij het diner of een aperitiefmoment. Lichtwerkt Nederland bedacht hiervoor, samen met de installateur SDR Elektrotechniek, een aantal presets.”

“Verder werd noodverlichting geïntegreerd in de lineaire armaturen, en zijn alle armaturen traploos dimbaar zonder dat de verlichting trilt. Zo kan de hoeveelheid licht en de gewenste sfeer op elk moment worden aangepast.”

Het knappe eindresultaat staat er dankzij de sterke samenwerking tussen alle betrokken partijen: van de opdrachtgever met het idee tot de esthetische, praktische en technische uitwerking door de interieurarchitect, lichtadviseur, installateur en producent van de armaturen.

Bent u op zoek naar stijlvolle verlichting die tegelijkertijd de akoestiek van uw ruimtes aanzienlijk verbetert? Contacteer ons voor meer informatie over onze maatoplossingen.

 

Over The Greenhouse

The Greenhouse is een restaurant dat onderdeel uitmaakt van het hotel NH Amsterdam Schiphol Airport. Het concept van het restaurant is geïnspireerd op de typische Nederlandse kweekkas waar normaal groenten en bloemen in worden geteeld. Gasten kunnen in het restaurant terecht voor verschillende maaltijden, van een ontbijtbuffet tot diner. Er wordt veel aandacht besteed aan seizoensgebonden ingrediënten van eigen bodem.

 

 

Gebruikte armaturen

– Rekta 40

– Atlantis akoestische panelen

Gegevens

Locatie (stad): Hoofddorp, Nederland

Architect: B+B interieurarchitectuur

Studiebureau: Multiline Nederland

Installateur: SDR Elektrotechniek

Fotograaf: Gerke Van De Hoef

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons