20 februari 2021

Verlichting op maat bij bouwonderneming Vanderstraeten

Verlichting op maat? We deden het voor het splinternieuw kantoorgebouw van Bouwonderneming Vanderstraeten, praktisch onze buren in Lummen. Een architecturaal hoogstandje met veel oog voor een minutieuze afwerking en doorgedreven technieken. Wij produceerden voor hen zowel binnen- als buitenverlichting op maat die het gebouw deed oplichten en figuurlijk liet zweven.

verlichting op maat

De uitdagingen

Omgeving

  • Het gebouw bevatte ontzettend veel ramen. We dienden bijgevolg rekening te houden met veel natuurlijke lichtinval.
  • Veel ruimtes waren heel wit: witte kasten, plafond, muren en bureaus. Om te zorgen dat medewerkers comfortabel konden werken, zonder last van verblinding, moesten we onze lichtarmaturen hieraan aanpassen.
  • De meeste bureauvlakken waren in hoogte verstelbaar. Ook dat heeft implicaties.

 

Gebouwbeheersysteem

De lichtarmaturen moesten gekoppeld worden met het gebouwbeheersysteem. Daglichtsturing was een must.

 

Architecturale voorkeuren

De architect wilde geen rasterafscherming in de lichtarmaturen, maar wij dienden wel rekening te houden met de vereiste UGR-waarden (verblinding) voor kantoorverlichting. Waar een rasterafscherming hier normaal de oplossing voor is, moesten we op zoek naar een plan B met verlichting op maat.

Daarnaast wilde de architect de illusie opwekken dat het gebouw zweefde. Onze buitenverlichting moest hieraan bijdragen.

 

Het resultaat indoor

We gebruikten voor de kantoren en vergaderzalen ons lichtarmatuur Hideline, als opbouw- of pendelarmatuur. Omdat een rasterafscherming niet in de smaak van de architect viel, voorzagen wij een profiel waarbij de gesatineerde afscherming dieper in het profiel lag en daardoor niet direct zichtbaar was. Daarnaast gaven we de binnenkant van het profiel een zwarte kleur. Die zwarte binnenkant absorbeert immers de lichtstralen waardoor de kans op verblinding nog meer wordt gereduceerd. Een esthetische oplossing die eveneens zorgt voor een egale lichtverspreiding.

Om de armaturen te koppelen met het gebouwbeheersysteem, integreerden we DALI-drivers in onze verlichting op maat. De armaturen zijn zo gekoppeld aan het aanwezige domoticasysteem en centraal te bedienen. Via dat domoticasysteem en de aanwezige sensoren is daglichtsturing mogelijk.

Een bijkomend voordeel van DALI-drivers is dat de lichtsystemen daardoor dimbaar zijn in functie van de hoogte van het werkvlak. Staan de bureaus hoger, dan kan het licht meer gedimd worden. Zo blijft werkcomfort gegarandeerd.

 

Het resultaat outdoor

Om het gebouw figuurlijk te laten zweven, plaatsten we ledstrips aan de onderkant van het gebouw. Metro led-grondspots legden accenten op bijvoorbeeld de boom voor de inkom.

verlichting op maat

De oprijlaan en het pad naar de inkom worden verlicht door Artres tuinverlichting die omwille van zijn architecturaal design al een iF Design Award heeft gewonnen.

Verlichting op maat van uw gebouw?

Wij gaan een stap verder en helpen u graag met verlichting op maat van uw wensen en ruimtes. Meer weten? Contacteer ons voor meer info of een vrijblijvende offerte.

 

 

Gebruikte armaturen

– Hideline lichtarmaturen

– Metro led-grondspots

– Artres tuinverlichting

 

Gegevens

Projectnaam: Vanderstraeten
Locatie (stad): Lummen, België
Architect: Styfhals & Partners architecten
Studiebureau: P.Poelmans bvba
Installateur/Verdeler: Limec
Fotograaf: Kris Rogiers

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons