20 januari 2021

Pendelarmaturen en lichtlijnsystemen in harmonie @ NAC Laakdal

Pendelarmaturen en lichtlijnsystemen voor het Nieuw Administratief Centrum Laakdal, dat een bont allegaartje van gemeentediensten herbergt. Opgebouwd uit verschillende bouwmaterialen, met uiteenlopende ruimte-indelingen en heel wat akoestische uitdagingen. Wij zorgden voor verlichting op maat van elke ruimte, maar wel in harmonie met elkaar.

pendelarmaturen

Het NAC Laakdal is een openbaar gebouw met veel uiteenlopende functies. Zowel de plaatselijke bibliotheek, politiezone, kinderopvang, raadzaal als kantoren bevinden zich hier. Op vraag van studiebureau Sweco werkten wij een lichtvoorstel uit van A tot Z, op basis van blanco plannen en de gevraagde vereisten en normen per ruimte.

 

Techniek en installatie aangepast per ruimte

Verschillende functies vragen om verschillende luxwaarden. Wij voerden afzonderlijke lichtstudies per ruimte uit en kozen zorgvuldig de geschikte afscherming en elektronische componenten van onze lichtarmaturen voor een optimaal lichtcomfort.

Het gebouw kenmerkte zich door een divers gebruik aan bouwmaterialen. Belangrijk voor ons, in de eerste plaats, waren de verschillende plafondtypes in de ruimtes. Heraklith, beton en baffles waren aanwezig in het NAC. Dat vroeg steeds om een ander type installatie van onze lichtarmaturen. Wij pasten onze armaturen aan naargelang het plafondtype en garandeerden zo een perfecte integratie en een maximaal installatiegemak.

 

Harmonieuze variatie

Om geen kakofonie aan verlichtingsarmaturen te krijgen, gebruikten we altijd dezelfde REKTA 65-lichtlijnen. Nu eens in opbouw, dan als inbouw. Die combineerden we met cirkelvormige armaturen als eyecatcher, zoals de opbouw-, en pendelversie van de Sferio en de pendelversie van de Anilo met directe/indirecte lichtuitstraling.

Onze armaturen werden gekoppeld aan een daglichtsturing en passen zich automatisch aan naargelang het buitenlicht.

Combinatie met akoestische elementen

Bepaalde ruimtes in het NAC stelden ons voor een extra uitdaging: door de hoge plafonds en betonnen vloer – soms ook nog gecombineerd met een betonnen plafond – liet de akoestiek er te wensen over. Daarom werden er aan het plafond akoestische elementen geïnstalleerd. We speelden hierop in door onze lichtlijnen perfect te plaatsen tussen de panelen. Akoestiek en licht leken zo 1 geheel te vormen.

pendelarmaturen

Pendalarmaturen en lichtlijnen: uitgebalanceerd eindresultaat

Het resultaat mag er zijn: stuk voor stuk heldere ruimtes met een gelijkmatige lichtverdeling, aangename akoestiek en moderne look.

Meer weten over onze lichtoplossingen, aangepast aan elke ruimte? Van lichtlijnsystemen tot pendelarmaturen: contacteer ons voor vrijblijvende extra informatie.

 

Gebruikte armaturen

  • Sferio Direct satiné
  • Anilo Direct/Indirect satiné
  • Rekta 65

 

Gegevens

Projectnaam: NAC Laakdal
Locatie (stad): Laakdal, België
Architect: Archiles architecten
Studiebureau: Sweco
Installateur/Verdeler: Elektriciteitswerken Nuyts
Fotograaf: Kris Rogiers

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons