3 juni 2021

Multiline: het familieverhaal achter onze verlichting

Multiline groeide in bijna 40 jaar uit tot een toonaangevend bedrijf in de wereld van architecturale verlichting en specialiseerde zich in lichtlijnen en maatwerksystemen. Zaakvoerders Monika en Klaus Rahne vertellen hoe hun vader het bedrijf oprichtte en hoe ze nu het werk van hun vader verderzetten.

Multiline

Monika en Klaus Rahne: “Multiline is een rasecht familiebedrijf, met onze vader als eerste generatie aan het roer. Hij kwam in de jaren ’60 naar België voor de liefde en heeft zich hier dan uiteindelijk ook gevestigd. Via zijn oom, die zelfstandig vertegenwoordiger was in de Duitse verlichtingssector, kon hij aan de slag als Belgische verdeler voor gerenommeerde Duitse verlichtingsbedrijven. Zo is hij gestart in de sector en geleidelijk aan verder gegroeid.”

“In de jaren ’80 veranderde de architectuur en werden de woningen voorzien van schuine daken die zichtbaar bleven in het interieur. Die evolutie had implicaties op de verlichting in onze woningen: waar lampen voordien gemakkelijk tegen of in het horizontale plafond werden geplaatst, was dat nu niet meer mogelijk. De oplossing: gependelde verlichting.”

“Duitse bedrijven waren er als de pinken bij en ontwikkelden geëxtrudeerde aluminiumprofielen voor gependelde lichtarmaturen. Het resultaat waren korte lichtlijnen met vaste afmetingen die aan elkaar werden gekoppeld tot een gewenste lengte.”

 

Pionier in aluminiumprofielen op maat

“’Waarom zou ik korte profielen aan elkaar koppelen als het aluminium extrusiebedrijf profielen kan leveren tot minstens 6 meter in één stuk?’ Dat was de vraag die onze vader zich stelde en zo werd hij de eerste in Europa die profielen op maat produceerde. Dat was het echte begin van Multiline.”

“Multiline werd gekend om zijn lichtlijnen, met heel wat verschillende modellen in het aanbod. Om de term ‘maatwerk’ te rechtvaardigen, werden zoveel mogelijke diverse technieken en accessoires in de profielen geïntegreerd. Denk hierbij aan de verschillende soorten afschermingen, hoekverbindingen, luidsprekers, stroomrails, in- en opbouwspots, uplighters en noodverlichting/noodpictogrammen. Zo bleef hij vernieuwen en onze lichtlijnsystemen op punt stellen. Het aanbod werd enorm veelzijdig en onbegrensd. Op technisch vlak konden we quasi aan elke vraag voldoen.”

“Onze productie hebben we vanaf het begin in België gehouden. De filosofie erachter: door zoveel mogelijk in eigen huis te houden, kunnen we snel en flexibel inspelen op de vragen van de markt. Onze eigen metaalbewerking en lakkerij zijn hier een concreet voorbeeld van.”

 

Standvastig én innovatief

“Ondertussen staat de tweede generatie aan het roer en leiden we samen al zo’n vijf jaar het bedrijf. Monika staat in voor het productieproces, de boekhouding en het hele HR-gebeuren, terwijl Klaus het volledige commerciële gedeelte en de productontwikkeling voor zijn rekening neemt. Onze vader vervult nu eerder een adviserende rol en staat ons bij met raad en daad.”

“Maatwerklichtlijnen en de ontwikkeling van armaturen in functie van specifieke projecten blijven onze specialiteit. Onze lichtarchitecten bieden klanten een volledige ondersteuning bij het lichtontwerp. Wij denken vanaf het prille begin mee met de bouwheer, het studiebureau of de architect en geven advies in functie van elke specifieke ruimte waarbij wij het principe hanteren van “Light follows function”. Dat impliceert dat wij ook kunnen vertrouwen op de producten van onze goede partners, waarmee we ons assortiment optimaal aanvullen.”

“Ons doel is om te blijven innoveren en in te spelen op trends in de markt of die voor te zijn. Energiezuinigheid, duurzaamheid, circulaire producten en smart lighting solutions zijn de sleutelwoorden die de toekomst van de verlichting mee zullen bepalen.  Verder willen we ook onze bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat in gebouwen waarbij human centric lighting essentieel is.”

“Onze kracht schuilt in de kennis, de beschikbare tools en de ervaring om nieuwe vormen en ideeën te ontwikkelen, en nieuwe technieken te integreren. Zo willen we onze klanten volledig ontzorgen en een rol invullen die veel verder reikt dan louter die van producent. Met onze expertise in productie, lichtadvies en -ontwerp willen wij ons onderscheiden en kunnen we als standvastig bedrijf gezond verder groeien. Zoals we dat altijd al gedaan hebben. Onze nieuwe producten en unieke realisaties bewijzen dat ons verhaal nog lang niet aan zijn einde is.“

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons