5 mei 2021

Verlichtingsarmaturen poederlakken: wij doen het in huis

Flexibiliteit en maatwerk zijn twee troeven die het succes van Multiline mee bepalen. Om zo maximaal mogelijk in te spelen op vragen van onze klanten of partners, kunnen wij onze verlichtingsarmaturen poederlakken in onze eigen lakkerij. Hans Kassenaar legt uit hoe we dat precies doen en wat daar de grootste voordelen van zijn.

armaturen poederlakken

Hans: “Onze eigen lakkerij is sinds jaar en dag een vaste waarde bij Multiline. Wij weten door onze jarenlange ervaring hoe belangrijk elke stap in het productieproces is voor een hoogkwalitatief eindresultaat. Ons productieproces in eigen handen houden, is de grootste garantie op een product dat volledig voldoet aan onze eisen en die van onze klant. En het staat ons ook toe om de snelheid van onze algemene productieprocessen beter te controleren.”

 

Waarom armaturen poederlakken?

“Wij gebruiken steeds een poedercoating voor de aluminium onderdelen van onze armaturen. Dat doen we omdat poederlak temperatuur-vaster is dan natlak. Wij werken met lichtbronnen, en die kunnen nu eenmaal wat warmte afgeven.”

“Doordat de coating in een oven gesmolten wordt, iets wat we moffelen noemen, is poedercoating een uiterst sterke coating. Daardoor scoort poederlak heel goed op het vlak van krasbestendigheid.”

“Een ander verschil tussen natlak en poederlak: bij natlakken wordt vaak een oplosmiddel gebruikt. Dat middel fungeert als het ware als ‘drager’ van de verf. Wanneer een product nat gelakt wordt, moet het daarna even de tijd krijgen om dat oplosmiddel kwijt te raken. Dat gaat gepaard met de uitstoot van solventen.”

“Bij poederlak wordt zo een oplosmiddel niet gebruikt. In dat opzicht is poedercoating milieuvriendelijker dan natlak. Bovendien wordt de operator bij een poedercoating niet aan solventen blootgesteld.”

“Een laatste troef van poederlakken, is het feit dat poeder recupereerbaar is. De poeder die naast het armatuur of onderdeel gespoten wordt, wordt bij ons terug opgevangen en nadien hergebruikt. Het resultaat: minder grondstoffen, een hogere efficiëntie en goedkopere kostprijs.”

 

Lichtarmaturen in elke kleur

“We kunnen de aluminium onderdelen van onze armaturen poederlakken in elke RAL-kleur, zonder dat onze klant daarvoor een aanzienlijke meerprijs dient te betalen. Ik kan zeggen dat er niet veel bedrijven zijn die ons dat nadoen.”

“We zijn bovendien niet beperkt tot louter RAL-kleuren. We bekijken ook buiten dat gamma wat mogelijk is voor onze klant. Dat gebeurt uiteraard steeds in samenspraak.”

armaturen poederlakken

“Naast de kleur, heeft onze klant ook steeds de keuze tussen een glanzende of matte poedercoating, of eentje met een grovere structuur.”

 

Het proces: van voorbehandelen tot uitharden

“Alles start met een grondige voorbehandeling. De voorbehandeling bestaat uit een aantal vaste stappen waarbij de aluminium onderdelen grondig gereinigd en voorbereid worden. Een goede voorbehandeling verwijdert alle onzuiverheden van het aluminium en zorgt voor een goede hechting en een verhoogde corrosieweerstand van het eindproduct.”

“Het poedercoaten zelf gebeurt met een pistool dat de poederdeeltjes met elektrostatische krachten aan het aluminium laat hechten. De aluminium onderdelen worden daarna in een oven geplaatst (+/- 200°C), waar de poedercoating eerst smelt en vervolgens uithardt.”

“Gelakte onderdelen verlaten de lakkerij pas nadat ze zijn onderworpen aan een minutieuze controle. Ook tussen de verschillende stappen in het proces doen we een check-up van de onderdelen. Die controle, gecombineerd met onze expertise en hoogstaande productieprocessen, staat mee garant voor de kwaliteit van onze eindproducten.”

 

Wilt u meer weten over onze lakkerij? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Heeft u vragen? 
Wilt meer graag meer informatie over onze producten?

Contacteer ons